Gesukkel met verouderde kernreactoren duurt voort: Tihange 2 draait pas vanaf deze morgen weer

Gesukkel met verouderde kernreactoren duurt voort: Tihange 2 draait pas vanaf deze morgen weer

Het was weer een gesukkel met de verouderde kernreactoren in ons land. Afgelopen vrijdagmiddag werd Tihange 2, nabij Hoei in de provincie Luik, automatisch uitgeschakeld na panne van een elektrische motor. De bedoeling was dat de kerncentrale vannacht om 3 uur zou worden heropgestart, maar twintig minuten voor tijd meldde Engie, het moederbedrijf van energiebedrijf Electrabel, dat dat feestje niet doorging omdat de reactor nog steeds niet beschikbaar was. 

“Onvoorzien onbeschikbaar”, dat meldde Engie, het moederbedrijf van energiebedrijf Electrabel, op haar website vannacht over Tihange 2. Deze kernreactor zou vannacht om 3 uur weer worden opgestart nadat die afgelopen vrijdagmiddag automatisch was stilgelegd. De oorzaak bleek toen panne van een elektrische motor die verbonden is aan een stoomturbine in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor, waardoor een veiligheidsmechanisme in werking was getreden.

Vannacht om 2.40, 20 minuten voor tijd dus, liet Engie weten dat de geplande heropstart toch niet door zou gaan. Maar de bedoeling is dat Tihange 2 vanaf deze morgen toch weer draait, heeft Serge Dauby, woordvoerder van Electrabel, aan de krant Het Laatste Nieuws laten weten.

De heropstart is al meerdere malen uitgesteld. De reden daarvoor is volgens Dauby dat ze “in afwachting zijn van enkele handelingen om een heropstart in alle veiligheid mogelijk te maken”, zo meldde hij aan Het Laatste Nieuws.

Gesponsorde artikelen