Getuigen vertellen hoe ze aanslagen Zaventem beleefden

Op de luchthaven van Zaventem zijn er rond 8 uur twee explosies geweest. De ene vond plaats in de vertrekhal, aan de balie van KLM, de andere explosie gebeurde in het treinstation. Volgens verschillende getuigen werd in de vertrekhal eerst geschoten, daarna werd iets in het Arabisch geroepen. Verschillende getuigen vertelden ook hoe zij de aanslagen verder beleefden.

“We hoorden een hele zware knal, gevolgd door een tweede zware knal. Ik kon toen al opmaken dat het waarschijnlijk op het niveau van de vertrekhal was. De bommen waren zo zwaar dat iedereen zich in de aankomsthal ging verschuilen onder banken. De vertrekhal zelf is volledig verwoest. Ik denk dat er veel slachtoffers zijn, ik heb er ook veel zien liggen”, vertelde ooggetuige Miguel Zeliart aan VRT Nieuws.

Knallen

“We hoorden twee grote knallen en dan viel glas naar beneden. Sommige mensen waren vol bloed. Verschrikkelijk”, vertelde presentatrice Tatyana Beloy aan VRT Nieuws. En op Twitter vervolgde ze: “Mijn broer en ik zijn ok,Mijn lief is zoek!!!! Ik word gek.”

Daarna liet ze ook nog het volgende weten aan Het Nieuwsblad: “Eén van de explosies vond plaats in de buurt van Starbucks. Het personeel van de koffiezaak deelde zwaar in de klappen. Ik zag overal bloed. Kort daarna hoorden we nog een luide knal. In paniek hebben we het op een lopen gezet. Net buiten de luchthaven zagen we een taxi. Zonder nadenken sprongen we erin. Ik ben er kapot van.”

Shock

En ook Eva Daeleman was op de luchthaven van Zaventem tijdens de explosies. “2 bommen ontploft in vertrekhal. we zijn oke onderweg met taxi naar huis”, liet zij weten op Twitter. Ook op MNM getuigde ze, nog helemaal in shock: “Ik was toevallig Tatyana Belloy tegengekomen in de vertrekhal. Zij kwam net terug en ik moest net vertrekken. Net toen we voor de Starbucks stonden, is er links een bom ontploft op de plek waar we twee minuten voordien stonden. En rechts van ons nog een andere. Er was superveel rook, kabaal en glas dat in het rond sprong en mensen die wegliepen. Oh my god, dit is doodeng”, huilde ze.

Angst

Een aantal leerlingen van het zevende jaar Gastronomie in Hasselt waren aan het inchecken voor een studiereis naar Barcelona toen de explosies gebeurden. “De leerkracht zei: wie naar het toilet wil gaan, mag nu gaan. Maar toen we terugkwamen was er een knal achter ons. Iedereen schrok en we keken … En toen zag je de mensen van het leger onmiddellijk lopen met hun wapens. Tien seconden later was er een knal zo’n 10 meter van ons, en toen zijn we allemaal naar buiten gelopen.” Schoten hadden de jongens van de hotelschool niet gehoord, zo vertelden ze aan VRT Nieuws.

“Ik zat aan de incheckbalie van Delta Airlines toen het gebeurde”, vertelde Anja Branders aan De Standaard. “”Het leek alsof de vloer in brand stond door al die brokstukken die naar beneden kwamen. Ik heb het op een lopen gezet.”

Op het vliegtuig

Verschillende mensen zaten ook al op het vliegtuig toen de explosies gebeurden. Naar verluidt brak er weinig paniek uit op de vliegtuigen, maar zat iedereen alles te volgen op zijn smartphone. De meeste mensen zijn ondertussen geëvacueerd uit de vliegtuigen op het tarmac in Zaventem. Ze werden met een busje weggevoerd.