Gevolgen Samusocial-schandaal vooral voelbaar … bij de daklozen zélf

Gevolgen Samusocial-schandaal vooral voelbaar … bij de daklozen zélf

De storm rond het Samusocial-schandaal is dan wel al een tijdje gaan liggen, toch zijn de gevolgen nog steeds voelbaar. En dan nog vooral bij de daklozen zelf. Zo kon de daklozenorganisatie op een pak minder dotaties rekening na het schandaal, wat zich rechtstreeks vertaalt in de diensten die ze kunnen bieden. Resultaat: een nijpend tekort aan dekens voor de daklozen.

Vorig jaar kreeg Samusocial nog 33.000 euro aan bijdragen. Dat zou nu gedaald zijn tot 21.000 euro. De woordvoerster van Samusocial, Marie-Anne Robberecht, beaamt dat. “Door het wegvallen van één partner, die ons duizenden dekens gaf, hebben we een groot tekort”, stelt ze in Het Nieuwsblad. En er lijkt niet meteen licht aan het einde van de tunnel te komen voor de daklozenorganisatie. “Er is geen zicht op een nieuwe partner en we hebben de middelen niet om dat verlies helemaal op te vangen”, legt Robberecht uit.

Rantsoeneren

De medewerkers krijgen dan ook de boodschap te ‘rantsoeneren’. “We vragen medewerkers alleen dekens te geven aan de meest kwetsbaren”, duidt Robberecht. “Officieel mogen we alleen dekens uitdelen in geval van nood”, zegt medewerker Yohann Labbaye. “Maar meestal gaat het op straat om noodgevallen …”

“Vingers in de vetpot”

Het zorgt voor een rare situatie. “Het was bijna beter toen ze met hun vingers nog in de vetpot zaten”, klinkt het op het hoofdkwartier. “Toen waren er nog genoeg middelen.” Door de politieke connecties van Peraïta en Mayeur, de twee intussen verketterde PS-politici, verliep alles veel sneller. “Dat is het ironische: nu zit alles op slot, contracten worden niet verlengd en de werkdruk is fors toegenomen.”

Ondertussen roepen ze bij Samusocial op om fleecedekens te doneren. “Mensen die dekens willen doneren – geen donsdekens, want die worden nat – kunnen dat dag en nacht doen.”

Gesponsorde artikelen