Gevonden: diamant ter grootte van een kleine tennisbal

Gevonden: diamant ter grootte van een kleine tennisbal

Diamonds are a girl’s best friend en met dit exemplaar uit een mijn uit Lesotho kunnen er flink wat meisjes blij gemaakt worden. De vierde grootste diamant ooit is daar namelijk uit de grond gehaald, en die is echt wel gigantisch. 

Topdag in de mijn van Letseng, Lesotho: Gem Diamonds heeft daar een diamant opgegraven van maar liefst 910 karaat. Da’s volgens de CEO van het bedrijf de vierde grootste ruwe diamant ter wereld. Hoe mooi ie ook is, na onderzoek wordt hij waarschijnlijk gewoon in stukken geboord, net zoals de grootste ooit opgegraven diamant. Die heeft enkele diamanten geleverd voor in één van de kronen van de Britse Queen.

Golfbal

Gem Diamonds is niet aan z’n proefstuk toe: in de mijn werden al zo’n zestig ruwe diamanten van minstens honderd karaat opgegraven. Deze van 910 karaat is daarmee nog een paar maatjes groter. Hij zou ongeveer even groot zijn als een grote golfbal of een kleine tennisbal. En voor wie graag met cijfers gooit: 910 karaat is zo’n 182 gram pure, ruwe, onversneden diamant. Daar kan je vrij letterlijk iemand mee doodslaan.

De Letsengmijn verkoopt z’n diamanten door die hoge verwachtingen ook traditiegetrouw voor de hoogste prijzen. Van deze diamant wordt gezegd dat hij zo’n 40 miljoen dollar, om en bij de 32.5 miljoen euro, waard zou zijn. De mijn ligt in Lesotho, een soort minikoninkrijk dat volledig omsloten wordt door Zuid-Afrika.

Records

Vorig jaar verkocht Lucara Diamond Corp, een ander diamantbedrijf een diamand van 1.109 karaat voor 53 miljoen dollar, maar kregen ze een recordbrekend 63 miljoen dollar voor een kleinere steen van 813 karaat. Dat heeft enerzijds met de sterk schommelende diamantprijzen te maken, anderzijds met de hoeveelheid mooie stenen die uit zo’n groot blok kunnen gehaald worden. Dat is sterk afhankelijk van de vorm van de ruwe diamant.

De vondst komt voor Gem Diamonds wel op een goed moment: de beurscijfers schoten de hoogte in. Een jaar geleden moest Gem nog een mijn in Botswana verkopen omdat ze te weinig inkomsten hadden gehad.

Gesponsorde artikelen