“Geweld dat we generaties lang niet hebben gezien”: superorkaan Maria neemt nog steeds in kracht toe

“Geweld dat we generaties lang niet hebben gezien”: superorkaan Maria neemt nog steeds in kracht toe

In het Caribisch gebied dreigen Puerto Rico en de Maagdeneilanden de volgende slachtoffers te worden van de orkaan Maria. De orkaan, van categorie vijf, is in hoog tempo op weg naar de eilanden en neemt nog steeds in kracht toe. 

Maria gaat nu af op de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico. Volgens het Hurricane Center wordt Maria de zwaarste orkaan ooit voor Puerto Rico.

Hij waarschuwde dat de orkaan, die eerder enorme verwoestingen aanrichtte op onder meer het eiland Dominica, kan toeslaan “met een geweld dat we generaties lang niet hebben gezien”. Hij heeft alle 3,5 miljoen inwoners opgeroepen om een schuilplaats te zoeken.

Maria trekt nu voorbij de Nederlandse eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten. De gevolgen lijken daar mee te vallen, doordat de orkaan zich op zo’n 100 kilometer van de eilanden bevindt.

Vooral de wind is minder sterk. Maar het regent wel gigantisch veel.

Dominica plat

Op de drie eilanden zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zijn op Sint-Maarten de elf schuilplaatsen voor inwoners geopend en is mensen op Saba en Sint-Eustatius opgedragen om binnen te blijven.

Maandag passeerde Maria het eiland Dominica. Het is nog steeds onduidelijk hoe groot de schade daar precies is. De premier zei aanvankelijk dat er veel daken van huizen waren gewaaid, maar sindsdien ligt de berichtgeving stil. Mogelijk zijn de stroomvoorziening en het internetverkeer overal uitgevallen.

Gisteren werd bekend dat op het Franse eiland Guadeloupe een dode is gevallen door Maria. Iemand werd geraakt door een boom die omviel.

Gesponsorde artikelen