Geweld tegen moslims met 300 procent gestegen: vooral jonge vrouwen geviseerd

Geweld tegen moslims met 300 procent gestegen: vooral jonge vrouwen geviseerd

De backlash van de aanslagen in Parijs op de moslimgemeenschap in Europa maar ook in de VS en bijvoorbeeld Canada is reëel. Er is een spectaculaire stijging van misdrijven tegen moslims, politici spreken steeds hardere taal en Amerikaanse presidentskandidaten discrimineren openlijk. Passagiers willen zelfs niet meer vliegen met moslims aan bord.

In Groot-Brittannië werden er vorige week meer dan 100 moslims op straat aangevallen. Het waren er in realiteit een pak meer: die 115 zijn er waar aangifte van werd gedaan. In de meeste gevallen doen moslims die nu bedreigd en/of fysiek geweld aangedaan worden geen aangifte. Zeker als ze een vluchtelingenstatus hebben, want, zeggen mensen die met de opvang bezig zijn, “ze zijn bang dat ze dan uitgezet worden. En bovendien komen ze uit landen waar de overheid en de politie niet echt te vertrouwen valt”.

300 %. Minstens

Cijfers voor heel Europa of zelfs voor de meeste landen zijn amper vindbaar. De Britten doen het wel consequent. In een rapport dat de regering Cameron vandaag voorgeschoteld krijgt, staat dat sinds Parijs het geweld tegen moslims in de straten van de UK met 300 procent is toegenomen.

Er staat ook in wie het doelwit is en wie die haatmisdaden pleegt. De slachtoffers zijn overweldigend vrouwen, tussen 14 en 45 jaar. De daders zijn typisch “blanke mannen tussen 15 en 35 jaar oud.

Er kwamen acht meldingen binnen van vrouwen die met kleine kinderen op stap waren toen ze gemolesteerd werden. 34 van de meer dan honderd vrouwen uit de aangiftes droegen “of een hijab of een ander kledingstuk dat hen als moslima’s identificeerde”.

De grootste slachtoffers blijken vrouwen tussen 14 en 45 te zijn, het profiel van de daders: blanke mannen tussen 15 en 35. 

In het rapport staat nog iets verontrustend: uit de meeste aangiftes blijkt dat niemand de slachtoffers probeerde te helpen, hoewel in de meeste gevallen er een pak omstanders waren.

Er zijn in de UK ook steeds meer moslims die hun kinderen niet meer naar school laten gaan sinds de aanvallen in Parijs volgens dat rapport.

Frankrijk

In Frankrijk werden officieel 32 racistisch ingegeven misdaden tegen moslims geregistreerd vorige week. Normaal zijn er dat vier of vijf. In Marseille werd een vrouw in haar gezicht geslagen en verwond door een man met een mes terwijl hij riep dat ze een terroriste was. In Lyon, in een superette, reed een man een moslima omver met een winkelkarretje; terwijl ze op de grond lag, trapte hij haar veelvuldig. In Pontivy in Bretagne sloegen zes deelnemers van een anti-migratiebetoging een jonge Afrikaan die toevallig passeerde het ziekenhuis in. In Cambrai werd een Turkse man die buiten aan een kebabzaak stond vanuit een auto met een Franse vlag in de rug geschoten.

Het zijn maar enkele voorbeelden. Ook in Frankrijk is het profiel van zowel slachtoffers als daders redelijk uniform: jonge, blanke mannen die vooral moslima’s aanvallen.

Swastika’s populair

Het Collectief tegen Islamofobie (CCIF) stelt ook vast dat er massaal veel anti-islamitische graffiti wordt gespoten, vooral op plaatsen waar veel moslims wonen of komen, en op de muren van moskees. Swastika’s zijn erg populair, evenals slogans als “dood aan alle moslims” en “alle moslims buiten”.

In Duitsland zijn er geen cijfers over geweld tegen moslims, maar wel tegen vluchtelingen. De afgelopen week was ook daar een groei te zien, maar die was niet zo spectaculair als in andere landen. De reden: het was al heel erg. Meer dan 700 brandstichtingen op locaties waar ze opgevangen worden of opgevangen zullen worden sinds het begin van het jaar.

Politici

Ondertussen is ook in de politieke wereld de retoriek steeds harder geworden. Steeds meer politici vereenzelvigen de vluchtelingen bijvoorbeeld met terroristen. De Poolse premier deed dat bijvoorbeeld. Sommige leiders van Europese landen gingen nog verder. De Slovaakse leider Robert Fico zei bijvoorbeeld van plan te zijn elke moslim in zijn land onder surveillance te plaatsen. Van de 5,4 miljoen Slovaken zijn er amper 2.000 moslim, en het land heeft minder dan tien vluchtelingen asiel gegeven dit jaar. Fico noemt zichzelf een sociaaldemocraat.

Maar het meest verontrustend is de tendens buiten Europa, en dan doelen we op de VS. Drie topkandidaten van de Republikeinen – die een gooi naar het presidentschap doen, gingen wel heel erg ver de afgelopen dagen.

Trump wil islamversie van jodenster

Donald Trump, die in de peilingen erg goed scoort, zegt dat indien hij verkozen wordt hij een database wil oprichten van alle moslims in de VS en dat moslims speciale identiteitskaarten zouden moeten dragen die hen als moslim identificeren. Trump kondigde ook aan dat als hij de volgende president zou worden “we’re going to have to do certain things that were frankly unthinkable a year ago.

Moslims zijn “dolle honden” en “ratelslangen”

Neurochirurg Ben Carson, een andere favoriet voor de Republikeinse nominatie, vergeleek moslims met “dolle honden”. Sid Miller, een populaire Republikein uit Texas vergeleek vluchtelingen uit Syrië met ratelslangen en “welke gek brengt er nu een ratelslang in huis?”

Het beperkt zich ook niet tot Republikeinen. David Bowers, een Democraat, lanceerde een idee om Syrische vluchtelingen op te vangen: “steek ze in concentratiekampen zoals we dat deden met Japanse migranten tijdens WO 2.”

Carson suggereerde bovendien een uitsluiting van moslims uit het democratisch proces in de VS, want de islam is volgens hem niet “consistent” met de Amerikaanse grondwet. Een Amerikaanse president of andere verkozene die moslim is, opperde Carson, is in strijd met de US Constitution.

John Kasich, gouverneur van de staat Ohio, pleitte voor de oprichting van een nieuw federaal agentschap naast bijvoorbeeld het FBI om “christelijke waarden” te verspreiden.

Nazi’s

Een andere Republikeinse topkandidaat voor het presidentschap na Obama, Marco Rubio, vergeleek moslims met Nazi’s en vindt dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen gematigde en radicale islamieten: “Destijds waren er wellicht ook Duitsers die lid van de Nazi-partij waren en zelf niet gewelddadig waren, maar toch moesten we oorlog tegen hen voeren.”

Jeb Bush, nog een presidentskandidaat, vindt dat de VS alleen christelijke Syriërs moet opnemen. Ted Cruz, ook in de running, is het daar mee eens. Want: “There is no meaningful risk of Christians committing acts of terror”.

Dat de Amerikaanse politici die richting uitgaan is niet verwonderlijk: 53 procent van de Amerikanen zegt ondertussen dat er geen moslims meer toegelaten mogen worden in het land. Bij de Democratische stemmers is dat iets van een 30 procent. Bij de Republikeinse kiezers een overweldigend 69 procent. 28 procent van de volwassen Amerikanen zegt zelfs dat moslims “inherent gewelddadig zijn”.

Dat was ook te zien in het Amerikaans straatbeeld de afgelopen week. Op verschillende moskees werden aanslagen gepleegd, bij sommige werd niet alleen brand gesticht maar ook nog geschoten.

In onder meer Florida zijn ook verschillende huizen waar moslims wonen beschoten. Op universiteiten werden op de deuren van islamitische studenten graffiti gespoten waarin ze beschuldigd werden van de aanslagen in Parijs.

“Shut your mouth! Every one of you are terrorists”

In Spotsylvania, Virginia, niet ver van Washington DC, onderbraken gewapende islamofoben een gemeenteraad waar plannen voor het bouwen van een moskee werden besproken. “Shut your mouth! Every one of you are terrorists”, riep hun leider. En hij kreeg nog applaus uit de zaal ook.

Al vier keer zijn sinds Parijs passagiers op vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verwijderd omdat ze er “te islamitische uitzagen” of omdat andere passagiers hadden laten weten zich niet comfortabel te voelen met hen aan boord. “Veiligheid is onze eerste focus, en onze medewerkers zijn getraind om beslissingen te nemen om die veiligheid zeker te stellen”, liet Southwest Airlines weten, de luchtvaartmaatschappij waar twee zulke incidenten plaatsvonden.

In het rapport staat nog iets verontrustend: uit de meeste aangiftes blijkt dat niemand de slachtoffers probeerde te helpen, hoewel in de meeste gevallen er een pak omstanders waren. 

Gesponsorde artikelen