Gezellig in de regering … N-VA beschuldigt Reynders van soloslim in Afrika, hijzelf reageert verbaasd

Gezellig in de regering … N-VA beschuldigt Reynders van soloslim in Afrika, hijzelf reageert verbaasd

De regering heeft nog dik negen maanden te gaan, maar draait ze nog? Of doet iedereen gewoon nog min of meer waar hij of zij zin in heeft? Een dikke rel tussen de N-VA-parlementsleden en minister van Buitenlandse Zaken belooft niet veel goeds. Alles draait rond een Afrikatrip waarop Didier Reynders (MR) volgens N-VA z’n eigen weg ging. Hijzelf zegt dat hij enkel uitvoerde wat al lang beslist was;

De gemeenteraadsverkiezingen zijn binnen exact één maand, en dus ligt het werk in de Wetstraat grotendeels stil. Maar de grote vraag is of er daarna nog veel regeringswerk zal verricht worden. Er zijn wel nog een paar grote dossier, om de begroting niet te noemen, die échte beslissingskracht vergen. Ook de opvolger van de F-16’s moet beslist worden, net als een eventuele beursgang van Belfius, die nog niet helemaal van tafel is.

Maar dat vergt toch een minimum aan cohesie, aan samenhang in de regering. Die blijkt voorlopig toch ver te zoeken. Want minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is in zware botsing gekomen met de N-VA over een rondreis van zes dagen die hij ondernam in Afrika.

Reynders ging langs Benin, Zuid-Afrika, Angola en Congo-Brazzaville. En daar nam hij een paar beslissingen waar de grootste regeringspartij niet op voorhand een fiat over gaf, zo zegt kamerlid Peter Luyckx. Hij voelt zich ‘gepakt’.

Zo benoemde Reynders nieuwe adviseurs voor economische diplomatie. Terwijl tegenwoordig de regio’s bevoegd zijn, en voor Vlaanderen het FIT (Flanders Investment and Trade) die economische diplomatie moet doen. Zeker voor N-VA, die de bevoegdheden zoveel mogelijk bij Vlaanderen wil, is dat een doorn in het oog. Vraag is alleen of de N-VA’ers in de regering Luyckx misschien niet goed op de hoogte gebracht hebben: volgens Reynders is op alles een fiat gegeven binnen de regering. Hetzelfde geldt voor een diplomatieke post in Congo-Brazzaville. Ook dat was niet afgesproken, zegt de N-VA. Drie jaar geleden trok België nog weg uit het land. Ook dat ontkent men binnen de regering.

Zuid-Afrikaanse landhervormingen

Maar wat zeker het meest ‘politiek geladen’ is, was de houding van Reynders in Zuid-Afrika. Daar had Reynders een topontmoeting met Lindiwe Sisulu, de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Officieel stond er een netjes diplomatieke agenda opgegeven: het zou gaan over de VN-Veiligheidsraad (waar België nu in zetelt), maar ook economie, migratie, klimaat, toerisme en de regio.

Alleen, Reynders wandelde buiten met een heel gevoelig politiek punt: hij verleende Belgische steun aan het landhervormingsproces van de ANC. Het gaat om de onteigening van grote stukken landbouwgrond, nu meestal eigendom van blanke boeren. Dat land moet herverdeeld worden tussen zwarten. De hervormingen kregen al veel kritiek: het geheel wakkert de spanningen fel aan in Zuid-Afrika.

Plaasmoorde

Maar Reynders verleende z’n steun, en beloofde zelfs 30 miljoen financiële steun voor de hervormingen. Dat tot grote afkeer van de N-VA, die het al vaak hadden in het parlement over de landhervormingen en de zogenaamde ‘plaasmoorde’, het vermoorden van blanke Afrikaner boeren. N-VA-kamerlid Peter Luyckx reageerde woest: “Minister Reynders en zijn kabinet wisten zeer goed dat de kwestie gevoelig ligt voor ons als partij en dat een beslissing als deze niet zomaar, zonder enig overleg, op onze instemming kon rekenen. Misschien vermoedde de minister dat met de gemeenteraadsverkiezingen onze aandacht wat verslapt was?”

Bij Reynders reageren ze verbaasd: die bedragen, ook de 30 miljoen euro, waren bedragen uit het verleden. Die al lang aangekondigd zijn dus, zo wuift men de kritiek van N-VA weg.

Het belooft alvast voor het verdere verloop van de legislatuur. Want opvallend genoeg was Reynders binnen de MR altijd één van diegene die het dichtst bij de N-VA stond. Maar duidelijk niet als het over het Afrika-beleid van de regering gaat.

Gesponsorde artikelen