Gezelschapsspellen houden het geheugen van ouderen op peil

Oudere mensen die vaak gezelschapsspellen spelen kunnen hun geheugen beter op punt houden. Dat zegt een nieuwe studie van de Universiteit van Edinburgh.

Mensen die regelmatig een spel spelen zoals schaken of bingo behouden hun denkvaardigheden beter dan anderen. Tot die bevinding kwamen verschillende onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh.

Denksnelheid

Aan de studie deden 1.091 proefpersonen mee. Zij zijn allemaal geboren in 1939. De deelnemers hun cognitieve vaardigheden werden genoteerd op 11-jarige en 70-jarige leeftijd. Daarna volgden verschillende cognitieve testen toen ze 70, 73, 76 en 79 werden.

Op 70- en 76-jarige leeftijd werd aan de personen gevraagd hoe vaak ze meededen aan verschillende activiteiten. Daarbij moet je denken aan kaarten, schaken, bingo of kruiswoordraadsels. Vervolgens probeerden de onderzoekers te achterhalen of er een link gevonden kon worden tussen de spelletjes en het cognitieve vermogen.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die op latere leeftijd spelletjes speelden, minder kans hadden op een afname van het denkvermogen. Dat uitte zich vooral in de geheugenfunctie en denksnelheid van de deelnemers.

Niet-digitale spelletjes

De researchers concludeerden dat hun bevindingen kunnen helpen bij het soort activiteiten die de cognitieve vaardigheden trainen op oudere leeftijd. “Mensen die 70 of ouder zijn, kunnen best niet-digitale spelletjes spelen. Ze kunnen inderdaad een positieve invloed hebben op het cognitieve”, vertelt dokter Drew Altschul, psycholoog en filosoof aan de Universiteit van Edinburgh.

“Dit onderzoek maakt al een heel stuk duidelijker welke activiteiten precies goed zijn voor de training van je geheugen. Het zou goed zijn moesten we nu uitzoeken welke spellen beter zijn voor je hersenen in vergelijking met andere. Fysiek fit zijn en niet roken zijn ook factoren die bijdragen aan een beter geheugen”, vertelt professor Ian Deary, directeur voor het departement cognitieve veroudering aan de Universiteit van Edinburgh.

Meer
Lees meer...