Gezichtsverzorging van reiniging tot gezichtscrème, … Wat is nu de juiste volgorde? Wij hebben een stappenplan!

Je huid heeft heel wat aandacht nodig. Zowel ’s ochtends als ’s avonds moet je je gezicht goed verzorgen. Gezichtscrèmes, scrubs, serums, … : allerlei producten die je zou moeten gebruiken, maar wanneer juist? En hoe? Wat is eigenlijk teveel? We lichten even toe … 

Eerst en vooral moeten we even duidelijk maken dat alles afhankelijk is van je huidtype en de noden van je huid. Om maar een voorbeeld te geven, een peeling zou je 2 keer per week doen. Maar als je een gevoelige huid hebt, kan het zijn dat 2 keer per maand voldoende is.

Het is altijd aangeraden om een test te doen bij de apotheek of bij een dermatoloog om erachter te komen wat voor huidtype je hebt en wat goed (en nodig) is voor je huid. De meeste stappen hieronder zijn noodzakelijk, maar afhankelijk van je huid kan het zijn dat bepaalde zaken niet nodig zijn.

Voor we echt aan stap 1 beginnen: vergeet je handen niet te wassen.

1. Make-up verwijderen

Als je make-up op je gezicht hebt, zou je dat eerst moeten verwijderen. Hiervoor heb je allerlei make-upremovers die bestaan uit een zachte olie of crème. Er bestaan ook bepaalde removers die geschikt zijn voor bepaalde zones in het gezicht zoals: oog- en lippenmake-up.

Eens alle make-up van je gezicht is, kan je beter het gezicht even afspoelen met lauwwarm water.

2. Gezicht reinigen

De vorige stap diende enkel om je make-up te verwijderen, niet om je huid te reinigen. Zowel overdag als ’s nachts, ontstaat een laagje op je huid die bestaat uit talg, zweet, dode huidcellen en vuil. Als je je huid niet reinigt, dan krijg je puisten, mee-eters en verstopte poriën. Dus we herhalen het weer: je huid reinigen is absoluut nodig.

Om je huid te reinigen kan je een reinigingsgel of -mousse gebruiken. De gebruiksaanwijzingen hangen af van product tot product, maar meestal zou je je huid eerst lichtjes moeten bevochtigen en de gel of mousse met een cirkelbeweging moeten masseren op je huid. Dit zou je 1 à 2 minuten lang moeten doen. Nadat je de reiniging hebt gedaan, moet je je gezicht afspoelen met lauwwarm water en rustig je huid afdrogen. Het is slim om je gezicht niet te ruw af te drogen, maar te deppen met een handdoek.

Let wel op, als je een droge huid hebt, dan sla je best deze stap over of zoek je een gezichtsreiniger voor een droge huid. Het is belangrijk om een gezichtsreiniger te kiezen die past bij je huidtype.

3. Peeling of scrub

We beginnen al meteen door te zeggen dat je een scrub slechts twee keer per week mag opdoen. Op andere dagen mag je deze stap gewoon overslaan. Door een gezichtspeeling te gebruiken of je huid te exfoliëren, verwijder je dode huidcellen. Je huid wordt grondig gereinigd en de gezichtscrème wordt nadien beter opgenomen. Hierdoor zal je je huid nog zachter aanvoelen.

Ook hier moet je wel goed opletten dat je de juiste soort voor jouw huidtype selecteert. Als je huid een beetje branderig aanvoelt na een scrub, dan kan je beter een zachtere aanschaffen. Je gaat nog niet meteen rondlopen met littekens, maar de korrel is gewoonweg te grof voor jouw huid.

Je kan altijd even een dermatoloog vragen, welke peeling bij je past want elk huidtype is anders. Wat je ook doet, gebruik nooit een bodyscrub voor je gezicht. De korrels van een bodyscrub zijn niet gemaakt voor de huid van het gezicht en kan serieuze schade veroorzaken.

iStock

4. Gezichtsmasker

Als je je huid na je scrubbehandeling wil doen ontspannen, kan je een maskertje opdoen. Ook een gezichtsmasker is optioneel, maar het kan goed zijn dat je huid zo’n masker nodig heeft. We herhalen weer: gebruik enkel een masker dat past bij je huid.

Is het vandaag een scrubloze dag, dan gebruik je een gezichtsmasker na de reiniging en voor de toner.

5. Toner

Een toner gebruiken, wordt door velen gewoon overgeslagen omdat het niet zo belangrijk lijkt. Als je deze stap overslaat, heb je het mis. Een toner zorgt ervoor dat de pH-waarde van je huid terug normaal is. Hierdoor houdt de huid het vocht beter vast en heeft het een herstellende effect. Het beste dat je kan doen, is wat tonic op een watje doen en rustig over je huid gaan.

Er bestaan drie soorten toners:

  • Op alcohol gebaseerde
  • Op water en glycerine gebaseerde toners met geurstoffen
  • Op water gebaseerde

Op water gebaseerde toners worden het meest aangeraden omdat ze de huid aanvullen met huidherstellende stoffen. Een juiste toner zorgt ervoor dat je huid er goed uitziet en herstelt.

6. Serum en speciale crèmes

Indien je huid extra verzorging nodig heeft, moet je dat nu aanbrengen. Serum of speciale crèmes (bijvoorbeeld: tegen puistjes of pigmentvlekken) gebruik je nadat je huid is gereinigd en voor je overgaat naar de gezichtscrèmes. Als je dit niet gebruikt, dan ga je over naar de volgende stap.

Serum is noodzakelijk als je huid extra verzorging nodig heeft. Het is een lichte samenstelling die zorgt voor verschillende soorten verzorging, afhankelijk van wat je huid nodig heeft: er bestaan hydraterende, kalmerende, liftende, verzachtende, … serums.

Speciale crèmes lijken een beetje op een serum en dienen ook als oplossing voor een plaatselijk huidprobleem. Als je zo’n crème moet gebruiken, dan breng je die na je serum (of toner indien je geen serum gebruikt) aan.

Je hebt vaak ook producten die een combinatie van de twee bevatten; zoals anti-puistencrème met een verzachtende serum.

iStock

7. Oogcrème

Voor we overgaan naar de gezichtscrème, willen we toch even duidelijk maken dat de huid rond je ogen meer aandacht nodig heeft dan je denkt. De huid onder de ogen is veel dunner waardoor minder talgkliertjes aanwezig zijn. Extra verzorging is zeker nodig.

Als je het niet nodig hebt, kan het geen kwaad om deze stap over te slaan. Als je toch een oogcrème gebruikt, dan kan je dat gerust twee keer per dag aanbrengen. Het maakt niet uit of je dat voor of na gezichtscrème aanbrengt, maar logischerwijs denken we dat ervoor handiger is.

8. Gezichtscrème

Een gezichtscrème beschermt je huid overdag en herstelt ’s nachts. De ingrediënten van een dag- en nachtcrème komen goed overeen. Maar het hangt allemaal af van je huidtype of je een nachtcrème wel of niet kan gebruiken.

Als je een vette huid hebt, kan een nachtcrème bijvoorbeeld te vettig zijn voor je. Bij een droge huid heb je een vochtinbrengende crème nodig, bij een vette huid gebruik je beter een crème die talgproductie normaliseert. Eens je voorbij de 30 jaar bent, heb je waarschijnlijk een iets meer voedende crème nodig die verzorgende bestanddelen en extra vitamines voorziet.

9. Zonnecrème

Er is nog een discussie aan de hand of het aangeraden is om een gezichtscrème te kiezen met of zonder SPF. SPF zou na enkele uren al uitgewerkt zijn en het herstel van je huid dat een gezichtscrème biedt, kunnen belemmeren.

Het wordt alleszins aangeraden om alle extra bescherming als laatste stap te houden: zonnecrème, lippenbalsem, …

iStock
Meer
Lees meer...