Ghelamco betreurt mogelijke schrapping erfpacht parking C

Ghelamco betreurt mogelijke schrapping erfpacht parking C

In een open brief waarschuwt bouwbedrijf Ghelamco de stad Brussel om het erfpacht op parking C van de Heizel niet zomaar op te geven. Want dit zou volgens hen “verstrekkende gevolgen hebben voor de Brusselse belastingbetaler”. 

De stad Brussel wil de erfpachtovereenkomst die het had met bouwbedrijf Ghelamco ontbinden. Ghelamco verkreeg de erfpacht van parking C van de Heizel in 2016. Hiervoor zou het bouwbedrijf gedurende 99 jaar één symbolische euro per jaar betalen voor de grond waarop normaal het Eurostadion gebouwd zou worden. Maar door de aanhoudende perikelen rond de bouw van dat stadion wil de stad Brussel dit nu ontbinden. Ghelamco waarschuwt voor de gevolgen van zo’n ontbinding.

Gerechtelijke stappen

De Brusselse nieuwswebsite Bruzz liet eerder deze week nog weten dat de stad af wil van de erfpachtovereenkomst op parking C. Dit in navolging van de perikelen rond de bouw van het Eurostadion, waardoor Brussel uit de boot viel voor de organisatie van het EK voetbal in 2020.

Maandag zal deze kwestie besproken worden op de Brusselse gemeenteraad. Als er dan geen akkoord komt, is de stad bereid om juridische stappen te ondernemen.

“Verstrekkende gevolgen”

Ghelamco reageert nu op de kwestie in een persbericht. “Ghelamco reageert verrast op de intentie van de stad Brussel om de erfpacht op parking C op te zeggen. Temeer omdat dit via de pers moest vernomen worden, zonder voorafgaandelijke overleg”, klinkt het bij de raad van bestuur van Ghelamco.

“Ghelamco roept de stad Brussel op om, vooraleer te beslissen, alle gevolgen goed in kaart te brengen”, gaat het bouwbedrijf verder. “De Brusselse belastingbetaler riskeert anders opgezadeld te worden met verstrekkende gevolgen van een ondoordachte beslissing.”

“De erfpachtovereenkomst en de vrijwaring van Brussel met betrekking tot elk gevolg van de niet-afschaffing van de buurtweg, vereisen een actieve medewerkingsplicht inclusief de plicht om te goeder trouw samen te zoeken naar oplossingen. Als bouwheer verwachten we dat de stad zich daaraan houdt.”

“Stoerdoenerij”

Volgens Philip Neyt, bestuurder van Ghelamco, wil de stad Brussel deze stappen zetten met het oog op de verkiezingen. “Men doet stoer met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen dit najaar. Dat maakt het klimaat vandaag niet ideaal om te overleggen.”

Hij blijft het Eurostadion verder verdedigen. “Maar op bepaalde vlakken staan wij wel sterk. Zo hebben wij al heel wat kosten gemaakt. Daarom is het logisch om een oplossing te zoeken.”

Gesponsorde artikelen