Left Right
scrollTop top

Ghost, Sepultura, Zakk Wylde en elf anderen maken affiche Graspop compleet


Ghost, Sepultura, Zakk Wylde en elf anderen maken affiche Graspop compleet

De affiche van de Graspop Metal Meeting is compleet. De organisatie maakt de laatste 14 namen bekend, inclusief enkele kleppers. Daarmee telt Graspop dit jaar in totaal 108 bands op vijf podia. 

Ghost 

Ghost mag na een geslaagd optreden vorig jaar nog eens terugkomen op vrijdag. De gemaskerde groepsleden leverden met Infestissumam in 2013 een dijk van een plaat af die in menig jaarlijstje stond, en ze weten die live prima neer te zetten. De poppy heavy metal gaat er bij het Graspoppubliek ongetwijfeld opnieuw in als zoete koek.

Black Label Society

Stergitarist Zakk Wylde heeft met zijn Black Label Society de negende studioplaat Catacombs of the Black Vatican net uit. Hij zakt nog eens af naar Dessel voor een portie ruige heavy metal, al laat hij zijn geheime wapen uit deze video vermoedelijk thuis:

Sepultura

Over Sepultura  kan je veel zeggen, maar na al die jaren staat de band er nog steeds, ook zonder mede-oprichters Max en Igor Cavalera. En voor wie daar nog aan zou twijfelen, brulde frontman Derrick Green onlangs in de Trix nog eens luid “This is Sepultura!”. Bij dat optreden lag de nadruk op de post-Max-nummers, dus we zijn benieuwd wat de band het festivalpubliek komt voorschotelen.

Gamma Ray

Ook Gamma Ray timmert al vele jaren aan de weg met oerdegelijke Duitse powermetal. Het is al van 2000 geleden dat de band van gitarist en zanger Kai Hansen nog in Dessel stond, waar Gamma Ray dit jaar de nieuwe plaat Empire of the Undead komt voorstellen. De groep heeft sinds 1989 een flink repertoire opgebouwd, maar de grootste respons zal de band toch weer krijgen voor de uitvoering van I Want Out, dat Hansen schreef bij zijn vorige band Helloween.

Vandenberg’s Moonkings

De Nederlander Ad Vandenberg is vooral bekend van zijn werk bij Whitesnake, maar doet nog eens van zich spreken met zijn nieuwe band Vandenberg’s Moonkings. Daarmee speelt hij ‘klassieke’ bluesy hardrock met een stevige groove, iets wat er altijd ingaat op een festival. Je hoort aan zijn accent wel dat zanger Jan Hoving een Nederlander is. Een kleine zoektocht leert dat Hoving eigenlijk een 41-jarige akkerbouwer is die zijn muzikale droom ziet uitkomen, al had hij dat liever twintig jaar geleden zien gebeuren. “Met een vrouw, vier kinderen en een eigen bedrijf is het wel aanpoten”, staat op de site van Omroep Flevoland

Scorpion Child

Bluesy hardrock vinden we ook bij Scorpion Child uit Austin, al doen de Texanen het wel een beetje vettiger. De eerste (titelloze) full-cd werd vorig jaar prima onthaald, een prima reden om Scorpion Child naar de Desselse wei te halen. Aangezien een van de gitaristen recent opstapte, treedt de band sinds kort wel op als viertal.

Dagoba

Van een heel andere orde is het Franse Dagoba, dat brute beukende deathmetal afwisselt met groovende clean gezongen partijen. Een industrialsausje houdt de boel samen. 

Skillet

Skillet is een christelijke rockband uit Memphis die nogal opgewekte stevige meezingrock speelt met een flinke laag suiker. Bassist en zanger John Cooper is voorzien van een Nickelback-achtige schuurpapierstem, terwijl drumster Jen Ledger ook een deel van de (zwaar digitaal bewerkte) zang voor haar rekening neemt. Zoals dat hoort in christelijke bands, is gitariste en toetseniste Korey netjes getrouwd, en wel met de zanger/bassist. De band bestaat al sinds 1996 en heeft volgens Wikipedia al een indrukwekkende twee miljoen albums verkocht in Amerika alleen al. 

Amplifier

Amplifier is een erg interessante nieuwkomer op de Graspop Metal Meeting. De band uit Manchester sleept bakken sfeervolle rock en metal aan die in de omschrijving wel eens wordt voorafgegaan door woorden als space, progressieve, psychedelische en alternatieve. De eerste groep die in ons opkomt voor een vergelijking is Anathema, met wie de band enkele jaren geleden als support tourde. Andere fragmenten doen dan weer denken aan Pink Floyd of Tool, al gebruiken we de vergelijking vooral om de veelzijdigheid van de muziek te duiden. De zang is alleszins clean, en muzikaal is een centrale rol weggelegd voor de aparte gitaargeluiden van de avontuurlijke band.

Architects

Metalcore- en mathcoreband Architects stond in 2011 al eens in Dessel, en bracht onlangs Lost Forever // Lost Together uit. De Britse veganisten zetten je in de intro op het verkeerde been met een cleane gitaartokkel, waarna je razendsnelle uitbarstingen en meer groovend beukwerk voor de kiezen krijgt. Strakke gitaarriedeltjes bieden meer afwisseling, terwijl de schreeuwerige zang de melodie niet schuwt, zonder klef te worden. Hier en daar komt ook  een keyboard voorbij, of een slepende gitaarsolo, waardoor de plaat blijft boeien.

Devil You Know

In de muziekwereld wordt al snel van een supergroep gesproken wanneer enkele leden hun strepen al verdiend hebben in andere bands. Bij Devil You Know is dat niet anders, al zal waarschijnlijk vooral de naam Howard Jones (ex-Killswitch Engage) een belletje doen rinkelen. De band tapt deels uit hetzelfde moderne vaatje als Architects, maar is toegankelijker, ritmisch meer recht door zee en vocaal meer meezing-Amerikaans, althans afgaand op de eerste single Seven Years Alone. Het catchy refrein daarvan blijft alleszins meteen hangen. De eerste full-cd The Beauty of Destruction verschijnt later deze maand.

Collibus

Collibus bestaat dan weer sinds 2004, en zakt voor de eerste keer af naar Graspop. De Britse band heeft een zangeres die met een warme stem met een rauw randje de progressieve metal van de band inkleurt. De groep kreeg al lof van niemand minder dan Brian May van Queen.

Tributes

Graspop voegt ten slotte ook nog twee tributebands toe aan de affiche, namelijk Stahlzeit en High Voltage, die respectievelijk eer komen betuigen aan Rammstein en AC/DC.

Info

De Graspop Metal Meeting vindt plaats in festivalpark Stenehei in Dessel van vrijdag 27 juni tot en met zondag 29 juni, al valt ook donderdag al heel wat te beleven. De grote kleppers en gevestigde waarden krijgen een plaats op mainstage 1 en 2, intieme(re) acts spelen in de Marquee en de Metal Dome, terwijl op de Metal Plaza de splinternieuwe Jupiler Stage focust op vers bloed. Op de site van Graspop vind je een overzicht per dag plus de uurschema’s.

– Donderdag 26 juni:

Diablo Blvd., Evil Invaders, Ostrogoth, Dyscordia + 3 winnaars Red Bull Bedroom Jam

– Vrijdag 27 juni:

Avenged Sevenfold, Sabaton, Slayer, Behemoth, Steel Panther, Doro, Sepultura, Ghost, Annihilator, Seether, Lynch Mob, Jeff Scott Soto, Alestorm, Opeth, Watain, Candlemass, Triptykon, Napalm Death, Solstafir, Novembers Doom, High Voltage, Graveyard, Unida, Orange Goblin, Walking Papers, Of Mice & Men, Miss May I, Devil You Know, The Treatment, Emmure, Buckcherry, Blessthefall, Huntress, Battlecross

– Zaterdag 28 juni:

Volbeat, Limp Bizkit, Alter Bridge, Trivium, Mastodon, W.A.S.P., Gamma Ray, Gojira, Skillet, Powerwolf, Prime Circle, Dagoba, Civil War, Carcass, Neurosis, Satyricon, Eluveitie, Legion Of The Damned, Nile, Necrophobic, In Solitude, Stahlzeit, Dark Tranquillity, The Dillinger Escape Plan, Cult Of Luna, Amplifier, Enslaved, Amenra, Nails, Carach Angren, Kylesa, Pro-Pain, Walls Of Jericho, Skyharbor, Protest The Hero

– Zondag 29 juni:

Black Sabbath, Megadeth, Soundgarden, Rob Zombie, Alice In Chains, Hatebreed, Anthrax, Bring Me The Horizon, Black Label Society, Suicide Silence, The Black Dahlia Murder, Comeback Kid, Powerman 5000, Meshuggah, Paradise Lost, Death: DTA, Tiamat, Schirenc Plays Pungent Stench, Cynic, Glorior Belli, Metal Church, Sebastian Bach, Vandenberg’s Moonkings, Rhapsody Of Fire, Gloryhammer, Scorpion Child, Collibus, Architects, We Came As Romans, Thy Art Is Murder, letlive, Crossfaith 

Ticketinfo vind je op de site van het festival.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588