Gigantische 8K-tv’s aangekondigd op CES 2019, maar hebben we dat wel nodig?

Gigantische 8K-tv’s aangekondigd op CES 2019, maar hebben we dat wel nodig?

Op de techbeurs CES 2019 hebben meerdere grote merken hun eigen 8K-tv’s aangekondigd. En het gaat over meer dan puur uitpakken met hun kunnen, want ze zullen ook dit jaar nog in de rekken liggen. We zijn nog maar net aan 4K gewoon geraakt of we krijgen al 8K, maar hebben we dat wel echt nodig?

Onder andere Samsung en Sony pakten groots uit op CES 2019, de jaarlijkse techbeurs in Las Vegas. Samsung deed dat met hun 98-inch Samsung Q900 QLED-tv. Ook Sony kwam met hun eigen gigantische tv: de 98-inch Z9G Master Series LCD. Grote tv’s bestaan natuurlijk al langer, maar het zijn beiden meteen ook 8K-tv’s, toch wel een van de rages op CES 2019. Zowat elk merk pakt ermee uit en ze zullen dit jaar ook voor het eerst in de winkel gaan liggen (al zal je je wel aan een enorm hoog prijskaartje mogen verwachten), maar de vraag is natuurlijk of we dat wel nodig hebben.

Wat is 8K?

Als we praten over 8K, of 4K, hebben we het uiteraard over de resolutie van je televisiescherm, of het aantal horizontale en verticale pixels dat een scherm kan weergeven. En hoe meer pixels, hoe beter de kwaliteit van het beeld.

Bij een 8K-televisie gaat het over 7.680 horizontale pixels en 4.320 verticale pixels. In tegenstelling tot wat je zou denken aan de hand van de naam is dat maar liefst vier keer zoveel als bij een 4K-tv. Die moet het doen met ‘maar’ 2.840 op 2.160 pixels. Full HD doet met 1.920 op 1.080 pixels nog eens vier keer slechter. Schakel je over van een Full HD-tv naar een 8K-tv, dan heb je dus zo’n zestien keer meer pixels. 33 miljoen pixels om precies te zijn.

Al bij de komst van 4K-tv’s vroegen veel mensen zich af of we dat verschil wel zouden merken. Maar wie af en toe een 4K Blu Ray op z’n 4K-tv bekijkt, Netflix in 4K draait of z’n Xbox-games in 4K laat afspelen, weet het antwoord op die vraag maar al te goed: ja. Full HD was al mooi, maar 4K doet daar nog een ferme schep bovenop. De sprong naar 8K zou dus een gelijkaardig verschil moeten blijken.

Onnoemelijk dicht

Het verschil tussen Full HD en 4K was dus duidelijk een stap voorwaarts, maar is een 8K-tv dat ook? Voor wie eraan twijfelt: ja, we kunnen wel degelijk zo veel detail waarnemen. Het is echter vooral belangrijk hoe groot je scherm is en hoe dicht je erbij moet zitten om alles perfect te kunnen zien. Wil je alle kracht van je 8K-tv benutten, dan heb je eigenlijk een gigantisch groot scherm nodig. En als we ‘gigantisch’ zeggen, bedoelen we ook echt ‘gigantisch’.

Daar zijn heel specifieke berekeningen voor, maar wie al die wiskunde niet ziet zitten, kan deze handige tool van Carlton Bale gebruiken. Bij een 65-inch 4K-televisie zou je volgens hem al op 4 voet, of iets minder dan anderhalve meter, moeten zitten. Voor een even grote 8K-televisie is dat de helft, of zo’n 60 centimeter. Onnoemelijk dicht dus. Is een gigantisch grote televisie dan de oplossing? Niet meteen. Ook bij de 98-inch televisies die Samsung en Sony hebben aangekondigd, zal je op net geen meter van je scherm moeten zitten om echt alles uit die 8K te kunnen halen.

8K heeft dus zeker wel z’n voordelen, maar die lijken vooral handig te gaan worden in de cinema. Met de immense schermen van een bioscoop zal je én alle details die 8K je biedt kunnen zien én daarvoor ook op een aangename afstand kunnen zitten.

Geen content

Maar dan zit je eigenlijk nog met een ander probleem: je hebt geen content. Als je enkel materiaal kijkt dat in 4K (of minder) wordt uitgezonden, is je 8K-televisie behoorlijk nutteloos. Samsung kondigde dan wel een eigen ‘upscaling‘-techniek aan, waarbij 4K- of 1080p-beelden door artificiële intelligentie worden geüpgraded, maar perfect is dat natuurlijk niet. Wil je echt het meeste uit je 33 miljoen pixels halen, zal je ook echt content moeten hebben in 8K. En die is er gewoon nog niet.

Het is zelfs erger: er zijn amper camera’s die 8K kunnen filmen, al is Hollywood wel aan het experimenteren. Zo werd Guardians of the Galaxy Vol. 2 al helemaal in 8K opgenomen, maar verwacht je niet meteen aan een avondje Netflixen in 8K. En zelfs al is er het materiaal, dan is er nog de vraag hoe ze die 8K-content tot bij jou gaan krijgen. De bandbreedte die je zal nodig hebben om iets te streamen in 8K is belachelijk hoog. Reken maar zo’n 50 Mbps, en als je het echt soepel wil zien, zal dat al boven de 100 moeten gaan. Niet meteen iets dat de doorsnee gebruiker in huis heeft dus.

Leuk gimmick

8K is dus een leuk gimmick waar producenten graag mee uitpakken, maar voorlopig lijkt er (voor een private gebruiker) toch niet meteen een nut voor die 33 miljoen pixels. Je moet al een onnoemelijk grote tv hebben, er enorm dicht gaan bijzitten en dan rest er nog het grote vraagteken wat content betreft.

Gesponsorde artikelen