‘Girl’ van Lukas Dhont genomineerd voor de Publieksprijs van de Europese Filmprijzen

Girl

Girl van Lukas Dhont maakt nu al een tijdje furore op binnen- en buitenlandse festivals, maar die rit is nog niet afgelopen. De film over de vijftienjarige Lara die ervan droomt om ballerina te worden komt nu in aanmerking voor de Publieksprijs bij de European Film Awards.

Call Me By Your Name was de winnaar van vorig jaar.

Dat is niet de minste prijs, want de prijs – die sinds 1997 al wordt uitgereikt – werd in het verleden al gewonnen door films als The Full Monty (1997), Dancer In The Dark (2000), Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001), Slumdog Millionaire (2009) en The King’s Speech (2011). Vorig jaar ging de prijs naar Call Me By Your Name.

De laatste jaren wonnen ook al twee Belgische films de prijs, met name Mr. Nobody (2010) én Hasta La Vista! (2012). The Broken Circle Breakdown (2013) en Le Tout Nouveau Testament (2016) kregen nominaties toebedeeld.

Over Girl

Girl is de debuutspeelfilm van Lukas Dhont. Dhont kwam op het idee toen hij een kort artikel las over een jong meisje dat ballerina wilde worden, maar geboren was in een jongenslichaam. Hij voerde daarna verschillende gesprekken met haar en andere jonge transgenders. De film beleefde zijn wereldpremière op het filmfestival van Cannes en werd op het festival bekroond met drie prijzen: de debuutprijs Caméra d’or, de Queer Palm en de prijs voor beste vertolking voor Victor Polster in de sectie Un certain regard.

Voor Girl is het de twééde editie van de Europese Filmprijzen waar de film voor in aanmerking kwam. Vorig jaar al won de film de prijs voor Beste Debuut en waren er ook nominaties voor Beste Film en Beste Acteur (Victor Polster).

De andere genomineerden van dit jaar

Dit jaar zijn er 12 films genomineerd en daarbij zit ook stevige competitie voor Girl. Zo is ook het Poolse meesterwerkje Cold War genomineerd, alsook Dolor y Gloria, het persoonlijke pareltje van Pedro Almodóvar dat wij eerder al de hemel in schreven. The Favourite is een derde klepper.

Verder is het ook opvallend dat er twee blockbusters in de categorie terug te vinden zijn: Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald en Mamma Mia! Here We Go Again.

Stemmen!

Op 7 december 2019 worden de Europese Filmprijzen uitgereikt in Berlijn. Stemmen voor de publieksprijs kan nu al via de officiële website. Breng je stem uit en je komt ook in aanmerking voor een reis naar de uitreiking in Berlijn.

Gesponsorde artikelen