‘Girl’ van Lukas Dhont wint overweldigend op de Ensors, ‘De Dag is de beste televisiereeks

Girl

Aan het einde van het Filmfestival van Oostende vond voor de tiende keer de uitreiking van de Ensors plaats. Dat zijn de prijzen voor de beste Vlaamse films van het afgelopen jaar, sinds vorig jaar horen daar ook prijzen voor televisieproducties bij. Er was geen twijfel over wie dit jaar de grote winnaar was: Girl van Lukas Dhont verzilverde negen van zijn tien nominaties.

Zowat alle belangrijke prijzen gingen dan ook naar Girl dit jaar. De hoofdprijs – Beste Film – maar ook Beste Regie, Scenario, Acteur, Camerawerk, Montage, Muziek en Production Design waren prijzen voor Girl. Alleen Trio – de eerste productie van het productiehuis van Matteo Simoni, Ruth Beeckmans en Bruno Vanden Broecke – kon zich daar nog tussen wurmen met de prijs voor Beste Actrice voor Ruth Beeckmans.

Ademloos werd bekroond met de prijs voor Beste Documentaire, de beste televisiedocumentaire was voor Kinderen van de Kolonie. Frederike Migom mocht de Ensor voor Beste Jeugdfilm in ontvangst nemen voor haar debuut Binti.

‘De Dag’ beste televisiereeks

Bij de televisieprijzen was het spannender. De Dag, de televisiereeks van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu die op VIER te zien was, kreeg de prijzen voor beste reeks en beste scenario.

Shelter/vtm

Studio Tarara, de fictiereeks van Tim Van Aelst en productiehuis Shelter, sleepte de prijzen voor Beste Acteur en Beste Actrice in de wacht. Peter Van Den Begin was de beste acteur, Janne Desmet de beste actrice.

Niet Schieten!

De twee belangrijkste publieksprijzen waren weggelegd voor Niet Schieten! van Stijn Coninx: de prijs voor Beste Box-Office en de Prijs van de Telenet-kijker.

Regisseur Hans Herbots kreegde Albert Bert-prijs voor Internationale Doorbraak.

Geen filmfestival Oostende in 2020

In 2020 zal er – na een recordeditie dit jaar – uitzonderlijk geen Filmfestival Oostende zijn. Dat met het oog op een grote transformatie in 2021. Vanaf dat jaar wordt het festival een stadsfestival dat dus zal plaatsvinden op verschillende locaties doorheen de stad. Ook onder andere De Grote Post en het Kursaal zullen dan ingelijfd worden in de werking van het filmfestival.

Tevens zal het festival niet langer in september plaatsvinden, maar naar de maand januari verhuizen aan het begin van het jaar waardoor ook de uitreiking van de Ensors midden in het awardseizoen komt te liggen.

De bedoeling is dat het Filmfestival van Oostende en dat van Gent – dat volgende maand plaatsvindt – wat verder uit elkaar komen te liggen zodat ook de release van de Vlaamse films meer gespreid zal worden. Nu zitten al een aantal jaren de releases van een groot deel van de Vlaamse films in het najaar op elkaar gepakt waardoor ze bezoekers van elkaar wegpikken. Er komen ook nieuwe prijzen naast de Ensors: de Jamies voor online content en games.

Gesponsorde artikelen