‘Girl’ van Lukas Dhont wordt de Belgische inzending voor de Oscars voor de categorie Beste Niet-Engelstalige Film

‘Girl’ van Lukas Dhont wordt de Belgische inzending voor de Oscars voor de categorie Beste Niet-Engelstalige Film

Lukas Dhont beleeft momenteel de droom van elk debuterend regisseur met zijn film ‘Girl’. Zijn film won al vier (!) prijzen op het meest recente filmfestival van Cannes en kreeg ook elders ter wereld al prijzen. Nu wordt de film ook ingestuurd als Belgische inzending voor de Oscars voor de categorie Beste Niet-Engelstalige Film.

Zeggen dat we met Girl effectief kans maken op een Oscarnominatie is een understatement. Regisseur Lukas Dhont zelf is alleszins in de wolken: “Al sinds ik een kind ben reageer ik van de Oscars. Nu België mogen vertegenwoordigen is dan ook een ongelooflijke eer en de kers op de taart van wat me de voorbije maanden allemaal is mogen overkomen.”

Girl gaat over de 15-jarige Lara: een meisje geboren in het lichaam van een jongen. Lara droomt ervan om ballerina te worden. Hoofdrolspeler Victor Polster won met zijn acteerprestatie de prijs voor Beste Acteur.

Daens

Onze meest recente Oscarnominatie dateert ondertussen van The Broken Circle Breakdown uit 2013. Ook Rundskop werd in 2011 genomineerd voor een Oscar. In een verder filmverleden werden ook Iedereen Beroemd! (2000) en Daens voor een Oscar genomineerd, maar winnen deden we nog nooit.

De ingezonden films worden de komende maanden bekeken door de leden van het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Op basis van hun beoordelingen wordt in het najaar een shortlist van negen films samengesteld. Daarvan worden maximaal vijf speelfilms genomineerd voor een Oscar. De officiële nominaties voor de 91ste Academy Awards worden bekendgemaakt op 22 januari 2019. De ceremoniële prijsuitreiking vindt plaats op 24 februari 2019 in het Dolby Theatre in Hollywood.

Op 9 oktober opent Girl het Film Fest Gent en vanaf 17 oktober is hij ook in andere bioscoopzalen te zien.

Bekijk hieronder de trailer voor Girl:

Gesponsorde artikelen