Glibberige coating in toilet kan miljarden liter water besparen

Toilet
Pixabay

Elke dag verspillen we zo’n 141 miljard liter water aan het toilet doorspoelen. Een massale hoeveelheid aan water die verloren gaat door één druk op de knop. Dat terwijl er wereldwijd miljoenen mensen waterschaarste ervaren. Daarom bedachten wetenschappers een manier om die verspilling met 50 procent te verminderen.

Verschillende Amerikaanse wetenschappers konden het niet langer aanzien. Want we verspillen wereldwijd miljarden liters water door een toilet door te spoelen. Daarom bedachten de wetenschappers een nieuw soort coating voor in het toilet waardoor het mogelijk is om die waterverspilling met 50 procent terug te dringen.

Glibberige coating

De wetenschappers aan de Penn State University in de Verenigde Staten bedachten een glibberige coating voor in ons toilet. “Ons team heeft een coating gemaakt die bacteriën en vuil afstoot. Die coating is ook nog eens biologisch”, vertelt Tak-Sing Wong aan Daily Science. Hij is de leidinggevende van het project.

De Amerikaanse onderzoekers hebben een manier gevonden waardoor die coating extra glad is. Daardoor moet er minder water gebruikt worden om een toilet door te spoelen. Normaal verbruikt dat tot 6 liter water per keer.

De coating (LESS) bestaat uit twee verschillende lagen die op de randen van het toilet gesprayd moeten worden. De eerste spray bestaat uit moleculair gemaakte polymeren en is de eerste stap in het aanbrengen van een extreem gladde en vuilafstotende laag.

500 spoelbeurten

De eerste laag zorgt voor een zeer vlak oppervlak. Maar de tweede laag moet ervoor zorgen dat alles écht glijdt. Daarom brengen de wetenschappers ook een soort glijmiddel aan over de eerste laag.

“Wanneer we die coating in het lab aanbrengen in een toilet en er synthetisch uitwerpselen in laten vallen, dan zien we dat alles naar beneden glijdt. En dat zonder dat er resten blijven hangen.”

Met die nieuwe gladde oppervlakte is er minder water nodig om een toilet door te spoelen. De wetenschappers voorspelden ook dat de coating ongeveer 500 spoelbeurten zal blijven zitten. Daarna heeft de tweede laag wel een kleine opknapbeurt nodig.

“Ons doel is om de technologie naar de markt te brengen. Op die manier is het beschikbaar voor iedereen en kan iedereen er ook voordeel uit halen. om de impact van onze coating-technologie zo groot mogelijk te maken, moeten we het lab uit.”

Gesponsorde artikelen