“Global warming is bewezen!” En dus smijt Australië z’n 100 klimaatwetenschappers op straat

“Global warming is bewezen!” En dus smijt Australië z’n 100 klimaatwetenschappers op straat

Australië, als mijnbouwland al lang een koele minnaar van alles wat van ver en van dicht te maken heeft met de strijd tegen global warming, heeft een nieuwste stunt klaar: het gooit haar integraal departement klimaatwetenschappers op straat. 350 mensen worden afgedankt, waaronder 100 wetenschappers. Die reageren woest.

Zo hadden ze het vast nog nooit bekeken: het vraagstuk van de klimaatopwarming is opgelost, geen discussie meer, het is vast en zeker de mens. En dus hebben we geen klimaatwetenschap meer nodig.

Beetje drastisch op z’n minst, maar dat is exact wat de Australische overheid heeft beslist. Daar willen ze overgaan van klimaat research naar “ways to mitigate and adapt to global warming”, methodes dus om die opwarming te stoppen en ons aan te passen. En meteen verdwijnen er 350 jobs op het wetenschappelijk departement. De reactie was gigantisch: de betrokken reageren woest, waarnemers vooral verbaasd.

Uiteindelijk was de grote baas van het Wetenschappelijk departement in Australië, Larry Marshall van CSIRO, wel verplicht te reageren. “Binnen twee jaar moeten er weer evenveel mensen aan de slag zijn hier, maar het is wel zo dat tot 350 mensen hun job zullen verliezen, omdat we de focus van ons werk verleggen”, zo zei hij gisteren in een verklaring, na de storm van kritiek. “Niemand zegt dat de klimaatopwarming niet belangrijk is, maar uiteindelijk is ons aanpassen in functie van gezondheid, onderwijs, duurzame industrie en de welvaart van de natie niet minder belangrijk.”

Op die manier komt het belangrijkste argument van de wetenschappers terug in hun gezicht als een boemerang. Want de laatste jaren is het wereldwijd de norm om te stellen dat de wetenschap “settled” is, dat het bewezen is dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming. Vorige week schreef Marshall in een email naar z’n personeel: “De vraag is beantwoord, en de nieuwe vraag is wat we eraan kunnen doen, hoe kunnen we oplossingen vinden om met de klimaatopwarming te leven?”

Australië als buitenbeentje bij global warming, met dank aan de mijnbouw

De wetenschappers zelf zijn furieus. Ze stellen dat het niet is omdat het bewezen is dat hun werk daarom af is. Er moet volgens hen nog veel meer geleerd worden over de oorzaken en details van de opwarming.

De discussie of de wetenschap nu bewezen is of niet, was tot nu toe vooral een politieke zaak. Conservatieve politici stelden systematisch de wetenschap in vraag. Dat die wetenschappers nu de prijs betalen, omdat de zaak “bewezen” is, is de ultieme ironie.

Maar onderliggend is het signaal uit Australië ook best interessant: een focus op “hoe omgaan met de opwarming”, eerder dan “hoe kunnen we de opwarming stoppen”. Australië is natuurlijkerwijze een tegenstander van te drastische maatregelen tegen CO2-uitstoot. De mijnbouw en zware industrie zijn bijzonder belangrijke spelers in Australië.

De vorige regering was ook radicaal tegen elke maatregel om global warming te erkennen. Nu is er een meer progressieve eerste minister, die ook de recente deal van de VN op de klimaatconferentie in Parijs aanvaardde. Maar met de laatste maatregel blijft Australië op z’n minst het buitenbeentje in de aanpak van de klimaatopwarming.

Bron: Daily Caller, The Guardian

Gesponsorde artikelen