Left Right
scrollTop top

GM maakt stiekem sms’en achter het stuur (bijna) onmogelijk


GM maakt stiekem sms’en achter het stuur (bijna) onmogelijk

In de toekomst wordt stiekem sms’en achter het stuur bijna onmogelijk. Het Amerikaanse bedrijf General Motors (GM) werkt momenteel aan auto’s die de hoofd- en oogbewegingen van de bestuurder in de gaten houdt. Zo kan het systeem zien of de automobilist wel voldoende op de weg let. 

Volgens het Britse zakenblad Financial Times gaan de bedrijven Takata en Seeing Machines tracking-materiaal te leveren aan GM. Dat bedrijf zou in zo’n 500.000 auto’s sensoren installeren die de hoofd- en oogbewegingen van de bestuurder kunnen bestuderen.

Zo kan het systeem een melding geven wanneer de automobilist afgeleid is van de baan of te weinig in zijn achteruitkijkspiegels kijkt. Niet alleen in slaap vallen, ook stiekem sms’en wordt op die manier bijna onmogelijk. Het systeem kan in de toekomst zelfs gebruikt worden om de boordcomputer te besturen door middel van je ogen. GM heeft niet laten weten om welke modellen het gaat en wanneer de technologie zal gebruikt worden. Het Amerikaanse bedrijf wil nog niet veel kwijt over het nieuwe systeem.

Ook Mercedes-Benz houdt bestuurders aandachtig

Andere autofabrikanten doen er ook alles aan om bestuurders aandachtiger te laten rijden. Al drie jaar lang heeft Mercedes-Benz het Attention Assist-systeem. Deze vernieuwing analyseert de stuurbewegingen van de automobilist. Op deze manier kan er een onderscheid gemaakt worden tussen een aandachtige en niet-aandachtige bestuurder.

Een wakkere automobilist corrigeert af en toe zijn stuurbewegingen, terwijl een afgeleide bestuurder vaak dezelfde koers aanhoudt. Als het systeem vindt dat je te weinig je koers aanpast, zelfs wanneer je rechtdoor rijdt, krijgt de bestuurder een melding om een pauze te pakken. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618