Goed idee? Spanje wil Google, Amazon, Facebook, Apple & co verhoging pensioenen laten betalen

Goed idee? Spanje wil Google, Amazon, Facebook, Apple & co verhoging pensioenen laten betalen

Google, Amazon, Facebook, Apple en co moeten de nieuwe melkkoeien worden om de gaten in de begroting in Spanje dicht te rijden. De grote Amerikaanse techbedrijven krijgen in 2018 en 2019 extra belastingen opgelegd voor hun online-verdiensten. In twee jaar tijd wil Spanje 2,1 miljard euro binnenhalen. Onder meer om zo de pensioenen te kunnen verhogen.

Dit jaar wil Madrid de pensioenen met 1,6% verhogen. Volgend jaar komt daar nog eens 1,5% bij. Daarvoor heeft Madrid in totaal 3,7 miljard euro nodig. Dat geld moet onder meer komen van een “Googletax” die de techreuzen gaan betalen. De grote Amerikaanse techbedrijven krijgen in 2018 en 2019 extra belastingen opgelegd voor hun online-verdiensten.

De toegezegde stijging van de Spaanse pensioenen kwam na zware druk van de Baskisch-nationalistische partij PNV, die alleen onder voorwaarden de minderheidsregering van Mariano Rajoy in het zadel houdt. Protesten tegen bevriezing van de Spaanse pensioenen zijn al maanden aan de gang. Los van de verhoging van de pensioenen kreeg de PNV voor elkaar dat een voorgenomen koppeling van pensioenen aan levensverwachting tot 2023 wordt uitgesteld.

Problemen

Spanje heeft grote problemen om de pensioenen te kunnen blijven betalen. Er worden veel te weinig kinderen geboren om het stelsel in stand te houden, en er komen alleen maar meer ouderen bij. Door de bevolkingsdruk zullen uitkeringen de komende decennia met zo’n 30 tot 40 procent dalen.

De Europese Commissie is al langer van plan om techbedrijven extra belastingen op te leggen. Maar een concreet Europees voorstel voor een Googletax is er nog niet.

Gesponsorde artikelen