Goed nieuws: nieuwe labels voor koten in Leuven moeten halt toeroepen aan huisjesmelkerij

Goed nieuws: nieuwe labels voor koten in Leuven moeten halt toeroepen aan huisjesmelkerij

Geen rookmelders, een boiler die in tijden niet gekeurd is en een oppervlakte die te klein is: wie op zoek gaat naar een kot, heeft beter een stevige checklijst mee. Sommige huisbazen zien namelijk vooral winst en weinig problemen met de koten die ze verhuren. Een initiatief van de Universiteit Leuven zou de eindeloze checklist moeten doen verdwijnen: een label om finaal aan te duiden welk kot nu in orde is, en welk niet. 

Toen drie jaar geleden een kot aan de Kapucijnenvoer in Leuven uitbrandde, en twee Ierse studenten om het leven kwamen, werd de KUL wakkergeschud. Niemand wist überhaupt dat er koten verhuurd werden in het pand, en al helemaal niet of die kamers wel in orde waren. Nu komt er, in samenwerking met de stad Leuven, een kotlabel. Niet verplicht, maar wel heel duidelijk: dit kot is ok, of niet.

Die koten krijgen dan letterlijk een soort stempel op de muur. Op dat label staat te lezen met welke voorschriften een kamer (niet) in orde is. Dat zal meteen een invloed hebben op de prijs, en de vraag stelt zich meteen: wie zal een kot willen huren dat niet in orde is? Het label is niet verplicht, maar de stad hoopt dat, op termijn, er zo veel labels zullen hangen dat huisbazen zich vanzelf in orde zullen stellen.

Een dwarse kotbaas

Koten zullen beoordeeld worden op woonkwaliteit, brandveiligheid, stedenbouwkundige vergunning, kotbelasting, fietsparkings, studentenvriendelijkheid en binnennummmering. Die checks worden uitgevoerd door de stad Leuven zelf. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je kotbaas op andere vlakken niet dwars kan liggen (waarborgen zijn een traditioneel pijnpunt) maar ook daar is een oplossing voor.

Kotwijs, de kotenwebsite die de KUL heeft opgericht, zal namelijk de gelabelde kamers registreren. Kotbazen die meerdere klachten tegen zich krijgen, worden dan niet meer op de website vermeld. Daarmee zullen huisjesmelkers volgend jaar misschien nog een kans krijgen, maar op termijn zal het systeem zichzelf reguleren, hoopt burgermeester Louis Tobback (sp.a).

Nog veel werk aan de winkel

“Op termijn zullen er zo veel labels in de stad hangen, dat studenten zich automatisch vragen stellen bij een gebouw zonder label”, zegt Tobback aan Het Nieuwsblad. “Een label is nog niet verplicht, maar in praktijk zullen kotbazen het willen hebben als ze koten verhuurd willen krijgen.” In praktijk werden intussen al zo’n driehonderd koten gecontroleerd, zo’n vijftigtal kregen een groen label en dus een goed rapport. Dat toont meteen ook hoeveel werk er nog aan de winkel is. En da’s jammer, want Leuven is verder een fantastische studentenstad.

Leuven is geen uniek project, ook in Gent spannen hogescholen, universiteiten en de stad zelf samen om kotatgent samen te stellen: een website waar alle koten opstaan. Ook zij hebben dan een soort minimumkwaliteitsgarantie. De website biedt verder ook tips voor studenten die het toch buiten de database om gaan zoeken.

Gesponsorde artikelen