Gevreesde golf aan faillissementen doemt op: “Stijging in Antwerpen is ronduit fenomenaal”

Het aantal faillissementen in België stijgt tot meer dan 1.000 bedrijven per maand. Dat is fors meer dan een jaar geleden. Het komt echter niet helemaal onverwacht, omdat een groot deel van de coronasteunmaatregelen stilaan aflopen.

Vorige maand gingen er 1.047 bedrijven over de kop, of ruim 62 procent meer tegenover juni 2021. Dat meldt het handelsinformatiekantoor Graydon. Er kwamen 1.481 jobs op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever.

Stijgende trend

De stijgende trend is intussen duidelijk waarneembaar. “Op federaal niveau toont deze junimaand voor de negende maand op rij, en dit telkens in vergelijking met dezelfde maand het jaar voordien, een stijging van het aantal faillissementen. Op federaal niveau zien we geen records sneuvelen, wel op regionaal en provinciaal niveau”, zegt het handelsinformatiekantoor Graydon.

De stijging is het sterkst binnen het Vlaamse Gewest, waar Graydon afgelopen juni 618 uitspraken noteert (+89 procent). Nooit eerder werden er in een junimaand meer faillissementen uitgesproken in het Vlaanderen.

Experts zagen de bui al langer hangen. Verscheidene steunmaatregelen die tijdens de coronacrisis ingevoerd werden, zijn bijna of helemaal afgelopen. Vooral de uitdoving van het betalingsuitstel dat de fiscus en de RSZ toestonden, zou voor veel armlastige bedrijven de doodsteek zijn.

Antwerpen als onheilspellende voorloper

In de eerste jaarhelft van 2022 werden in België 5.139 faillissementen uitgesproken. Dat is zo’n 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

“Binnen de provincie Antwerpen is de stijging ronduit fenomenaal”, schrijft Graydon. “Hier noteren we over de eerste zes maanden van dit jaar 1.165 uitspraken. Een stijging met 124 procent en bovendien het grootste aantal uitspraken dat ooit over een eerste jaarhelft binnen de provincie werd uitgesproken.” Dat is een slecht voorteken voor heel Vlaanderen, want historisch is de provincie Antwerpen vaak een voorloper.

De bouw, de horeca en de transportsector zijn traditioneel de sectoren met het hoogste aantal faillissementen. “De trend van de afgelopen maanden, waar we systematisch moeten vaststellen dat er meer bouwbedrijven over de kop gaan dan horecazaken, zet zich verder”, zegt Graydon.

Meer
Lees meer...