‘Gone With The Wind’ is terug op HBO Max nadat de film verwijderd werd door romantisering slavernij

Gone With The Wind
Isopix

HBO Max heeft de film Gone With The Wind opnieuw beschikbaar gemaakt. De film werd enkele weken geleden offline gehaald in de nasleep van de protesten tegen racisme in de Verenigde Staten. Maar nu werd beslist dat de film kon terugkeren naar de streamingdienst.

Nadat Fawlty Towers al na enkele dagen terugkeerde naar de streamingplatforms van de BBC, is nu ook de filmklassieker Gone With The Wind terug. De film werd offline gehaald omdat die de slavernij zou verheerlijken.

Slavernij

De film uit 1949 is een van de bekendste films aller tijden, maar komt duidelijk uit een andere tijdsgeest. Zo is een belangrijke rol weggelegd voor Mammy (Hattie McDaniel). Zij is de zwarte huishoudster van de familie O’Hara.

Er kwam vooral kritiek op het feit dat iedereen het in de film de normaalste zaak van de wereld vindt dat een zwarte huishoudster al het werk van de familie moet opknappen. De film speelt zich af in het jaar 1861, voor de Amerikaanse burgeroorlog dus, en in een tijd waarin slavernij in de Verenigde Staten nog flink ingeburgerd was. Dat de volledige film een soort nostalgie heeft naar de tijd waarin Afro-Amerikanen gebruikt werden als slaven, kon volgens HBO nu niet meer door de beugel. Daarom werd de film van het streamingsplatform HBO Max gehaald.

Inleiding

Maar nu is de film dus terug op HBO, maar wordt hij wel voorafgegaan door een inleiding door de Afro-Amerikaanse professor filmwetenschappen Jacqueline Stewart. Zij legt uit waarom de film kritiek kreeg en geeft ook enkele anekdotes.

Zo vertelt ze onder andere over hoe de zwarte acteurs uit de film niet naar de première mochten. En over hoe Hattie McDaniel, de Afro-Amerikaanse actrice die de rol van huishoudster Mammy speelde, niet naast de andere acteurs uit de film mocht zitten tijdens de Oscars. Op die Oscaruitreiking won ze wel als eerste zwarte actrice ooit een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.

Maar, zo besluit de professor, het blijft belangrijk dat deze film te zien is voor het publiek. “Gone With The Wind kijken kan ongemakkelijk zijn, en zelfs pijnlijk, maar het is belangrijk dat klassieke Hollywoodfilms in hun originele staat gezien kunnen worden. Ze laten de sociale context van die tijd zien, en zetten ons aan om na te denken over de situatie nu.”

Gesponsorde artikelen