Artificiële intelligentie van Google herkent borstkanker beter dan professionals

De artificiële intelligentie van Google kan borstkanker beter herkennen dan dokters. Dat meldt het technologiebedrijf zelf. Op die manier zou Google op termijn ingeschakeld kunnen worden om een diagnose voor borstkanker te stellen.

In een blogpost schreef Google dat de kunstmatige intelligentie van het bedrijf beter borstkanker kan opsporen dan dokters. Zo trainde het bedrijf een computer met 10.000 verschillende röntgenfoto’s van Britse en Amerikaanse vrouwen. Op die manier zou de computer de tekenen van borstkanker goed kunnen herkennen.

Veelbelovende resultaten

De resultaten van het onderzoek van Google zijn in ieder geval veelbelovend. Zo daalde in de Verenigde Staten het aantal onterechte kankerdiagnoses met 5,7 procent. En de situaties waarin borstkanker niet opgemerkt werd, daalde met maar liefst 9,4 procent.

In het Verenigd Koninkrijk daalde het aantal foute diagnoses met 1,2 procent en de situaties waarin het niet gespot werd daalde met 2,7 procent. Maar soms maakte Google ook fouten, terwijl de dokters wel de diagnose kanker konden vaststellen.

Achtergrond van de patiënt

Een kanttekening die daarbij gemaakt moet worden, is dat de computer van Google minder informatie ter beschikking had. De dokters hadden namelijk toegang tot de medische geschiedenis van de patiënten, terwijl Google het enkel met de röntgenfoto’s moest doen.

Google is trouwens niet het eerste bedrijf dat bezig is met de ontwikkeling van artificiële intelligentie voor het opsporen van kanker. Zo ontwikkelden wetenschappers aan de Amerikaanse MIT-universiteit vorig jaar ook een kunstmatige intelligentie die gelijkaardige resultaten uitkwam.

Het technologiebedrijf zet momenteel het onderzoek naar de opsporing van kanker verder. Google hoopt wel dat het bedrijf op termijn toestemming zal krijgen van verschillende overheden om ook toestemming te krijgen tot de medische achtergrond van patiënten.

Meer
Lees meer...