Google Chromecast getest: gadget maakt je tv opeens pak slimmer

Google Chromecast getest: gadget maakt je tv opeens pak slimmer

Sinds vorige maand is de Google Chromecast ook in België beschikbaar. Met die kleine stick kan je elke televisie omtoveren in een smart-tv met internettoegang. Wij gingen even aan de slag om de gadget uitgebreid te testen.

Technologiereus Google probeert al langer om de huiskamer in te palmen. Met Google TV mislukte het bedrijf gigantisch, maar in afwachting van de al lang verwachte Android TV kwam Google met de Chromecast. Die kleine stick moet ervoor zorgen dat je dumb-tv een smart-tv wordt. Die kan je dan via je smartphone besturen, en er allerhande content op afspelen.

Installatie

In tegenstelling tot de traditionele settopboxen van andere fabrikanten krijg je van Google enkel een kleine stick. Ondanks het kleine formaat kan het toch voor de nodige problemen zorgen. Je moet de stick inpluggen in een hdmi-slot, maar diezelfde stick moet via een usb-kabel ook nog eens aangesloten worden op een stroombron (ofwel usb-poort, ofwel stopcontact). Afhankelijk van de plaats van de hdmi-ingang, kan de stick of de kabel dus naast de tv uitsteken.

De installatie is echter een fluitje van een cent. Gewoon inpluggen, en op eender welk apparaat naar de setupwebsite van de Chromecast surfen. Je maakt verbinding, geeft je wifi-wachtwoord in, en de stick begint automatisch de laatste software te downloaden. Vijf minuutjes nadat je alles hebt uitgepakt, is alles al klaar en kan je aan de slag.

Onwennig begin

Eens alles geïnstalleerd is, krijgt je een statisch beeld te zien met de tekst “ready to cast”. En daar moet je het dan mee doen. Aangezien er geen handboekje wordt bijgeleverd, moet je even online opzoeken hoe alles werkt, wat het begin toch wat onwennig maakt. Maar de Chromecast-app die je downloadt voor je smartphone of Chrome-desktopbrowser voegt een cast-knop toe aan je toestellen.

Op desktop verschijnt die in de Chromebrowser waardoor je hele tabbladen kan livestreamen, of op Google-sites – zoals YouTube – krijg je een extra knop om content naar de stick te versturen. Die knop verschijnt ook in de mobiele apps die ondersteuning hebben voor de Chromecast.  Die data loopt overigens niet via je smartphone, maar gaat recht van het internet naar de stick, zodat je batterij niet belast wordt.

Apps

Qua apps van grote bedrijven blijft het toch nog even wachten. Althans, in België kom je voorlopig niet veel verder dan de eigen Google-apps, al komt daar binnenkort verandering in. Streamingapp Stievie heeft aangekondigd integratie in te bouwen, en wanneer later dit jaar Netflix op de Belgische markt actief wordt zal die app ook kunnen casten.

Toch zijn er ook enkele leuke externe apps. Bizar genoeg moeten de foto’s op je smartphone eerst naar Google+ worden geüpload, voordat je die met een Google-app kan casten. Gelukkig zijn er andere apps zoals Photocast die dat probleem oplossen. Daarmee kan je zelfs op de achtergrond op de kaart laten zien waar de foto genomen werd. Plex for Android lost datzelfde probleem dan weer op voor filmbestanden.

Ook handig voor mensen die hun tv vaak in standby laten staan is Wake me up Cast. Als je tv de hdmi-cec-standaard ondersteunt dan kan de app je telefoon op het gewenste ogenblik inschakelen, waardoor je wakker wordt gemaakt door een videobestand in plaats van muziek.

Conclusie

De Chromecast van Google maakt je (oudere) tv voor 35 euro een pak slimmer. De stick neemt veel van de functies over waarvoor je anders een duurdere tv zou moeten kopen, en dan nog zijn er enkele dingen die de meeste smart-tv’s niet kunnen. Designgewijs is de extra stroomkabel niet bepaald mooi om te zien, zeker niet omdat die ook op geen enkele advertentie staat afgebeeld. Maar velen zullen zich daar niet aan storen, afhankelijk van de positie van de hdmi-poort. Voor België is het grootste probleem voorlopig het gebrek aan apps voor lokale content. Hopelijk volgen anderen snel het voorbeeld van Stievie.

Gesponsorde artikelen