Google gaat Facebook en Apple bevechten met ‘Chat’, de ultieme SMS-killer

Google gaat Facebook en Apple bevechten met ‘Chat’, de ultieme SMS-killer

Facebook heeft z’n eigen Facebook Messenger, er zijn WhatsApp en Signal en alle Apple-gebruikers hebben ook iMessage. Maar nu gaat Google in de tegenaanval, met Chat. Met de hulp van mobiele operatoren moet de rest teruggedrongen worden. Dat de operatoren meedoen aan de app, is wel een fundamenteel verschil met de concurrentie. 

Kan Google de SMS vervangen? Dat systeem was en is nog altijd bijzonder populair: berichtjes naar elkaar sturen via een mobiel netwerk. Een generatie verder is er nu een hele reeks van ‘messaging services’: Apple z’n iMessage, maar ook Facebook Messenger of WhatsApp. Maar dat zijn over-the-top (OTT) diensten: ze gaan langs de operatoren om berichten sturen via de datadienst van de mobiele netwerken.

Google Chat is ambitieuzer: het is geen OTT, maar wil samen met de operatoren eigenlijk een nieuwe generatie SMS’en aanbieden. Het systeem heet rich communication services (RCS), en zit al sinds 2007 in de pijplijn. Verschillende operatoren hebben zelf al geprobeerd zo’n service op te zetten, maar niemand lukt erin om één standaardsysteem op te zetten.

De nieuwe SMS worden

En dat is exact wat Google nu wil doen: één systeem van RCS opzetten over de verschillende netwerken, verschillende merken van smartphones en zelfs besturingssystemen. En uiteraard mikt Chat daarbij op niets minder dan de nieuwe SMS worden. Met dat standaard-systeem zou je dan alle functies van pakweg WhatsApp krijgen, zonder dat je een account moet aanmaken. Dat systeem wordt dan de norm voor iedereen die een smartphone heeft.

Vraag is of dat lukt. Want Zowel Google als de operatoren zijn behoorlijk laat om met dit soort services nu te beginnen, de meeste mensen zijn al volop ‘klant’ bij een chat service. Zeker voor de operatoren is het echt wel van belang dat ze een voetje in de deur krijgen als leverancier van chatdiensten, in plaats van enkele de ‘domme service’ van toegang tot een netwerk te leveren.

Geen encryptie

Maar Google valt ook Apple aan. Want die hebben iMessage, het systeem waarbij alle Apple-gebruikers naar elkaar kunnen berichten sturen. Maar Google wil een “open ecosysteem”, waarbij ze met zoveel mogelijk parters werken. Bij Apple is dat omgekeerd: je moet een iPhone of ander Apple-toestel hebben om mee te kunnen doen. Google hoopt dat de app standaard in de telefoons zal zitten, via het Android systeem. Ook Samsung is mee, en zal het systeem in z’n telefoons opnemen.

Er is wel een groot nadeel aan de RCS-techniek: er zit geen encryptie op. En het wordt via de operatoren gestuurd, niet puur op het internet, en dus gelden alle traditionele regels voor operatoren.

Gesponsorde artikelen