De opvolger van Google Glass komt eraan: brillen worden vanaf augustus in openbaar getest

Technologiereus Google gaat vanaf augustus openbare proeven uitvoeren met een nieuwe augmented reality (AR) bril. De prototypes zouden beschikken over een aantal opvallende functies.

De nieuwe AR-bril die het bedrijf gaat uittesten, zou uitgerust zijn met microfoons, camera’s en een doorzichtige display. Die technologische snufjes zullen worden gebruikt om vertaal-, transcriptie- en navigatiefuncties aan te sturen. De vertaalsoftware zou zelfs in realtime kunnen vertalen wat een andere persoon zegt, iets dat Google eerder al “ondertitels voor de wereld” noemde.

Maar nog opvallender is het feit dat sommige van de prototypes niet te onderscheiden zouden zijn van gewone brillen. Om potentiële privacyproblemen in de kiem te smoren, zal er een LED-lichtje aanspringen wanneer de brillen visuele data opnemen. Die data zal volgens Google niet worden opgeslagen. De camera zal enkel worden gebruikt voor praktische doeleinden, zoals objecten identificeren, of om routebeschrijvingen te tonen. 

Mensen die de brillen testen, zullen ze ook niet in scholen, overheidsgebouwen, ziekenhuizen, kerken en andere gevoelige locaties mogen gebruiken. “Het is vroeg en we willen dit juist doen, dus we doen het langzaamaan, met een sterke focus op het verzekeren van de privacy van testers en mensen rondom hen”, zegt productmanager Juston Payne in een blogpost.  

Privacy deed Glass de das om

Hoe belangrijk de privacy is, leerde het bedrijf van het Google Glass-project, een eerste poging van Google om een AR-bril op de markt te brengen. Die brillen werden tussen 2012 en 2014 getest, maar werden al snel van de markt gehaald.

De Google Glass-brillen werden immers fel bekritiseerd. Volgens critici zouden de toestellen gebruikt kunnen worden om foto’s en video’s te maken van mensen, zonder hun toestemming. Mensen die de brillen droegen, kregen zelfs een denigrerende bijnaam, namelijk glassholes. 

Ook zouden een aantal technische problemen de brillen hebben geplaagd, waarbij voornamelijk de levensduur van de batterij te wensen overliet. 

Miljarden geïnvesteerd

Intussen lijkt Google klaar voor een tweede ronde. het bedrijf, samen met andere techreuzen zoals Apple, Meta en Microsoft, pompt momenteel miljarden in de ontwikkeling van AR-technologie. Zij hopen op die manier om een paradigmaverschuiving teweeg te brengen op vlak van technologie, net zoals de smartphone in de voorbije decennia de wereld overnam. 

Hoewel Google voorlopig een van de koplopers lijkt te zijn in de race, kan er nog veel veranderen. Apple wil volgens sommige bronnen bijvoorbeeld volgend jaar zijn eigen bril aankondigen. Ook Meta gaat binnenkort waarschijnlijk een eigen headset aankondigen. En Microsoft heeft al een AR-bril op de markt, namelijk de HoloLens. 

(evb)

Meer
Lees meer...