Google plant 180 satellieten voor internettoegang boven onze hoofden

Google plant 180 satellieten voor internettoegang boven onze hoofden

Volgens de Wall Street Journal plant Google een investering van een miljard dollar om in totaal 180 kleine satellieten naar de ruimte te sturen. Die moeten in een lage baan gebracht worden om zo de afgelegen gebieden op aarde van internettoegang te voorzien.

Volgens de bekende Amerikaanse krant zou Google zo’n 180 satellieten van 110 kilogram per stuk in een lage baan om de aarde willen brengen. Daarvoor heeft het een budget van één miljard dollar opzijgezet, al kan het totale kostenplaatje stijgen tot 3 miljard dollar. Dat zal afhangen van het totale aantal satellieten dat het bedrijf uiteindelijk wil lanceren, en hoeveel aanpassingen er aan bestaande apparatuur moet gebeuren.

Het team wordt geleid door O3b Networks, een startupbedrijf waar Google fors in heeft geïnvesteerd. Dat bedrijf experimenteert al een tijdje met satellieten van 340 kilogram, maar Google zou liever minder zware exemplaren lanceren. 

Project Loon

De satellieten zouden Project Loon niet moeten vervangen, maar wel bijstaan. Met dat project wil Google een groot aantal ballonnen boven afgelegen gebieden laten zweven, om zo internetverbindingen op de grond tot stand te laten komen. Daarnaast zouden ook nog eens drones op zonne-energie in de lucht aanwezig moeten zijn, waarvoor het bedrijf in april nog Titan Aerospace heeft overgenomen.

Ook sociaalnetwerksite Facebook had interesse in Titan. Net zoals Google wil het bedrijf van Mark Zuckerberg namelijk internettoegang naar de derde wereld brengen, en bij Facebook zal dat met drones moeten gebeuren. Beide bedrijven claimen te investeren uit altruïsme, maar in feite willen ze gewoon hun afzetmarkt vergroten. In grote delen van de verbonden wereld zijn beide bedrijven marktleider in hun gebieden, en om nog groter te worden zullen ze extra mensen met het internet moeten verbinden. Naar schatting heeft twee derde van de wereldbevolking namelijk geen internettoegang.

Gesponsorde artikelen