Google plant nu ook een eigen controller: zo zou die er gaan uitzien

Google plant nu ook een eigen controller: zo zou die er gaan uitzien

Google zou nu ook aan een eigen controller aan het sleutelen zijn. Naar alle waarschijnlijk zal die een onderdeel worden van hun gamestreamingdienst, die ze binnenkort zullen voorstellen op de Game Developers Conference, of zo gaan toch de geruchten. Ze zouden zo meteen het eerste grote bedrijf zijn dat zo’n streamingdienst aankondigt. De controller zelf ziet er een pak minder baanbrekend

Google lijkt zich meer dan ooit op de gamingbusiness te storten. Voor de aankomende Game Developers Conference nodigde Google journalisten uit voor een geheimzinnige persconferentie. Behalve het tijdstip gaf Google nog niets vrij, maar volgens geruchten zou de zoekgigant er zijn nieuwe gamestreamingdienst gaan voorstellen. Google werkt al een tijdje aan een zogenaamde ‘Netflix voor games’ en zou hun plannen eindelijk uit de doeken doen.

Project Stream

In het kader daarvan gaf het eind vorig jaar al enkele gamers toegang tot een bèta-versie van hun Project Stream. De gelukkigen mochten gratis Assassin’s Creed Odyssey spelen en dat via de Chrome-browser, zonder het spel op hun computer te moeten installeren dus. De hele game werd gedraaid in de cloud, waardoor je dus ook helemaal geen zware computer nodig hebt om het te kunnen spelen. Tot ieders verbazing liep dat eigenlijk perfect. “Dit zou helemaal niet zo vlot mogen lopen”, schreef Fortune nog.

Heeft zo’n ‘Netflix voor games’ wel kans op slagen? Lees hier wat de twee grote struikelpunten zijn.

Maar nu is er nieuws naar buiten gekomen over een mogelijke volgende stap in het project. Google heeft namelijk eind januari van dit jaar een patent voor een eigen controller ingediend. In het patent wordt een controller beschreven die signalen kan ontvangen van en verzenden naar een host-apparaat met een eigen, lokale processor en opslagruimte of naar een netwerk. En vooral dat laatste is dus belangrijk als het om hun Project Stream gaat.

Controller

Op zich ziet de controller er niet meteen baanbrekend uit. Hij verschilt niet al te veel van de gekende PlayStation- en Xbox-controllers. Het enige nieuwe is de chatknop centraal onderaan op de controller.

Op basis van de plannen in het patent maakte designer Sarang Sheth, van designbureau Yanko Design, al een visual van hoe de controller er volgens hem zal uitzien, en dat design kon al snel op een hoop kritiek rekenen. De controller lijkt, op z’n zachtst gezegd, niet meteen echt goed in de hand te gaan liggen. Het gaat natuurlijk maar om een visualisering van de plannen in het patent en dus geen officiële of zelfs definitieve versie van de controller.

Sarang Sheth

De strategie van Google

Er is dus nog niets officieels over de geheimzinnige aankondiging van Google, maar alles lijkt er toch op te wijzen dat de geruchten kloppen. Een mogelijke ‘Netflix voor games’ past dan ook perfect in de huidige strategie van de zoekgigant.

Met hun Chromebooks spelen ze in op een niche van gebruikers die maar weinig geld over hebben voor een laptop maar toch graag de basics willen kunnen. Ze stellen die groep tevreden met een goedkope laptop die toch enorm snel draait. Hoe kan dat? Wel, de functies van de laptop zijn enorm beperkt: Chromebooks draaien helemaal op de Chrome-browser en dus kan je er eigenlijk geen enkel programma in afspelen (tenzij het een eigen extensie heeft). Daardoor heeft de laptop natuurlijk geen zware specificaties nodig en kan de prijs gedrukt worden.

Gamers kozen per definitie nooit voor een Chromebook, want games kan je er dus niet mee afspelen. Maar met een hun gamestreamingdienst spelen ze daar meteen aardig op in. Je hoeft geen krachtige computer meer te hebben om een zwaar game te spelen als je dat via de cloud laat verlopen. Met de gamecontroller die ze nu gepatenteerd hebben, kan je die games spelen alsof je het op een console zou doen. En als je dan ook nog eens een Chromecast in huis hebt, kan je dat zelfs allemaal op je tv streamen. Plots heb je een heel gamma aan goedkope Google-producten dat samen consoles eigenlijk nodeloos en vooral absurd duur maakt.

Of het allemaal ook echt werkelijkheid wordt, is nog maar zeer de vraag. Maar mocht Google op de GDC aankondigen zich in de gamebusiness te storten, zal dat dus helemaal niet uit de lucht komen vallen.

Gesponsorde artikelen