Left Right
scrollTop top

Google stelt nieuwe generatie smartphones voor: de Pixel 2, met de beste camera ooit voor een smartphone


Google stelt nieuwe generatie smartphones voor: de Pixel 2, met de beste camera ooit voor een smartphone

Een aantal weken na het event van Apple, waar ze hun iPhone 8, iPhone 8 Plus en de verjaardagseditie iPhone X voorstelden, was het de beurt aan grote concurrent Google. Google stelde een hoop nieuwe producten en verbeteringen voor, maar het was vooral wachten op de nieuwe smartphone van Google. Met de Google Pixel 2 en de grote broer Google Pixel 2 XL stelden ze, met hier en daar een steekje naar de iPhone, een nieuwe generatie high-end smartphones voor.

Google heeft vandaag een rits nieuwe producten voorgesteld. Met de nieuwe Google Home Mini en Google Pixelbook stelde het al snel twee revolutionaire nieuwe telgen uit de Google-catalogus voor, maar dan moest de grote bekendmaking nog komen. Met de tagline “Wat als smartphones slimmer en simpeler zouden zijn?” stelden ze hun nieuwe generatie high-end smartphones voor: de Google Pixel 2 en het grootje broertje de Google Pixel 2 XL.

Qua design is er niet veel veranderd ten opzichte van de eerste Pixels, om niet te zeggen niets. De Pixel 2 XL is net dat beetje groter dan z’n voorganger, maar verder dan dat is er weinig verschil. In tegenstelling tot andere topsmartphones hebben ze geen volledig edge-to-edge scherm. Er zijn dus wel ‘randen’, al zijn die te verwaarlozen. Het enige verschil zit ‘m vooral in het glazen gedeelte van de achterkant van het apparaat, de afwezige 3,5mm-jack en de iets grotere camera. En het is vooral met die laatste dat Google zich wil onderscheiden van de rest.

Uitpakken

Een groot deel van de voorstelling werd er gehamerd op de uitmuntende camera die beide smartphones zal sieren. De eerste Google Pixel was al een voltreffer en kon bij de lancering stoefen met de titel van ‘beste camera op een smartphone’, en die titel wou Google ook graag behouden. Met een DxO-score (een maatstaf om kwaliteit en rating voor smartphonecamera’s te bepalen) van 89 deed de Pixel het al enorm goed, maar de Pixel 2 laat z’n oudere broertje ver achter zeg met een indrukwekkende score van 98. Oké, die getallen zeggen heel weinig. Maar als je weet dat Apple met z’n iPhone 8 Plus uitpakte met een nog nooit geziene score van 94, dan weet je meteen ook dat de Pixel 2 uniek is in z’n soort. Ze winden er ook geen doekjes om: “The highest rated smartphone camera. Again.

Met een hoop techpraat probeerden ze de aanwezigen in de zaal ervan te overtuigen dat hier echt over een baanbrekende camera mag gesproken worden. Maar voor de techleken onder ons spraken de beelden voor zich. De camera van de Pixel 2 belooft de scherpste en mooiste beelden, ook in donkere ruimtes, overbelichte plaatsen en bewegende beelden. Dat doet het door z’n ‘dual-pixel sensor‘, waarmee ze naar eigen zeggen elke pixel in twee zouden verdelen, en door bij elke foto eigenlijk meerdere beelden vast te leggen en die te combineren.

Onbeperkte opslag

Met Motion Photos introduceerden ze ook een soort boemerangsysteem, zoals je al van Instagram kent, waarbij je korte clips kan opnemen rondom een foto en voegden ze een realitische augmented reality toe met AR stickers (die zelfs tijdens de live voorstelling met ware Stranger Things-personages heel goed leek te werken). Dat is uiteraard allemaal leuk, maar dat is niet de reden waarom iemand de Pixel zal binnenhalen.

Een van dé grote aankondigingen was dat, net zoals vorig jaar, Pixelgebruikers al hun foto’s en video’s in originele kwaliteit, “van high definition foto’s tot 4K-video’s”, zullen kunnen opslaan in Google Photos. Onbeperkte opslagruimte dus, voor altijd en zonder extra kosten. Pixelgebruikers zouden volgens Google gemiddeld 23 gigabyte aan foto’s en video’s opslaan per jaar, dus is die onbeperkte opslagruimte helemaal geen nodeloos extraatje. Met die 23 gigabyte zouden volgens Mario Queiroz, de vicedirecteur van productmanagement bij Google, Pixelgebruikers ook tweemaal zoveel foto’s en video’s opslaan als iPhonegebruikers, en zouden ze daardoor na amper drie maanden al de limiet bereikt hebben van een gratis iCloud-opslag. Meteen de eerste keer dat de iPhone zo uitdrukkelijk en expliciet werd vermeld.

Leuk, maar niet wereldschokkend

Naast de camera waren er nog een aantal andere leuke vernieuwingen. Zo zal de Pixel 2 een always-on display hebben, wat zoveel wil zeggen als dat er altijd wel iets te zien zal zijn op het scherm, of je het apparaat nu vergrendeld hebt of niet. Je zal om de tijd te weten te komen en voor notificaties over berichten nu je smartphone niet meer moeten ontgrendelen.

Google stelde met hun verbeteringen aan Google Home en nieuwe Google Home Mini de nieuwe generatie van assistenten voor, en die zijn beter en revolutionairder dan ooit. En dat zullen we ook op de Pixel gemerkt hebben. Want zelfs als je smartphone vergrendeld is, zal die door de always-on-functie ook blijven luisteren naar wat er gebeurt. Zo kan je hem oproepen door hem aan te spreken, maar zal hij het ook opmerken als er muziek speelt en je meteen het nummer meedelen op de display. Niet echt iets waar je om zou vragen, maar wel enorm handig.

De nieuwe generatie Pixels zullen ook de eerste smartphones zijn die uitgerust worden met Google Lens, dat je vanuit foto’s een hoop extra informatie kan geven. En als we zeggen ‘een hoop’, bedoelen we ook echt een hele hoop. En net als bij de HTC U11 is er een active edge-functie. Door de Pixel te knijpen, zal je bepaalde acties kunnen oproepen. Bij HTC kon dit niet meteen overtuigen. En de vraag is dan ook of Google de functie drastisch heeft kunnen verbeteren. Dus is het voorlopig nog wachten op het nut en de handigheid van die active-edge.

Net zoals bij de andere Google-smartphones zal je bij de Pixel 2 wel kunnen genieten van constante en automatische updates.

‘Kinda blue’, ‘just black’, ‘clearly white’

De Google Pixel 2 zal in drie kleuren verkrijgbaar zijn: ‘kinda blue‘, ‘just black‘ en ‘clearly white‘. “Ja, we hebben ons geamuseerd bij het bedenken van de namen”, bekende Querioz lachend. De Pixel 2 XL zal enkel in zwart en wit te vinden zijn, al zullen die iets ‘kleurrijker’ zijn dan hun kleine broertjes met zwart glas voor de witte Pixel 2 XL en een gekleurde home-knop. De Pixel 2 zal met een startprijs van 649 dollar (zo’n 550 euro) voor de 64GB-variant aan een heel competitieve prijs in de winkel liggen. De Pixel 2 XL begint bij 849 dollar (720 euro).

Maar, niet meteen goed nieuws voor ons, net zoals de vorige Pixel, zal ook de nieuwe generatie niet bij ons te koop zijn. Ze zullen enkel beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Canada, India en Duitsland. Volgens Android Central zullen later op het jaar ook Italië, Spanje en Singapore worden toegevoegd aan dat lijstje.

Voet naast de concurrentie

Over de echte specificaties werd er zoals naar goede gewoonte niet echt gesproken. Er werd vooral gefocust op de camera, die wel de beste camera voor een smartphone ooit genoemd kan worden. Die camera zal dan ook vooral de reden moeten zijn waarom mensen een Pixel 2 aanschaffen. Want de andere nieuwigheden zijn wel leuk en interessant, maar niet meteen van die aard dat je er je Samsung of iPhone voor zou laten vallen. Het is afwachten hoe het toestel ook echt in gebruik zal zijn voor het succes ervan kan worden voorspeld. Maar één ding is zeker, met de Pixel 2 heeft Google wel weer een smartphone die zijn voet naast de beste Samsungs en iPhones kan zetten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308