Google teaset grote aankondiging die “de toekomst van gaming” zal onthullen

Google teaset grote aankondiging die “de toekomst van gaming” zal onthullen

Google meent het, zo veel is duidelijk. De zoekgigant liet er geen twijfel over bestaan dat de aankondiging op de Game Developer’s Conference er eentje zal zijn die we allemaal moeten gezien hebben. Ze gaan er, naar eigen zeggen, “de toekomst van gaming” voorstellen. Geruchten lijken nu meer en meer te bevestigen dat het niet om het zogenaamde Project Stream zou gaan maar zelfs een heel eigen console. Afspraak op 19 maart!

Gather around.” Zo eindigt de cryptische teaservideo van Google waarmee ze de aankomende aankondiging op de Game Developer’s Conference nog wat extra hype meegeven. In de video zien we een hoop verschillende ‘gangen’ die elk naar een gloeiende uitgang leiden, en waar we ook steeds sneller naartoe worden getrokken. “03.19.19. Gather around. G.” Meer krijgen we niet te zien, maar meer hebben verschillende kenners ook niet nodig om te weten wat er achter deze teaser schuilt: een nieuwe console.

Google console

Google zal op de Game Developer’s Conference, naar eigen zeggen, “de toekomst van gaming” gaan onthullen. Dat zou natuurlijk kunnen slaan op Project Stream, wat een eigen gamingstreamingdienst zou moeten worden. Een ‘Netflix voor games’ dus. Maar bij de video zat ook een link naar een pagina uit de Google Store. “Ontdek een nieuwe manier om te spelen”, staat er op de pagina te lezen en je kan je er ook inschrijven voor “gamingupdates en aanbiedingen van Google”.

Waarom dat ‘console’ schreeuwt? Google heeft in de Google Store in het verleden alleen nog maar hardware, fysieke producten dus, verkocht. Een streamingdienst zou niet in dat rijtje passen, een console eens te meer. De kans bestaat natuurlijk dat ze enkel een nieuwe controller gaan lanceren. Nieuws daarvan lekte enkele dagen geleden (met ook visuals van hoe die er moet uitzien). Maar dat zou een wel heel grote hype zijn voor een niet zo heel baanbrekend project.

Dat Google zich op de gamingbusiness wil storten, was al langer duidelijk. Maar dat werd nog maar eens kracht bijgezet door de aanwerving van Jade Raymond. Raymond werkte bij Electronic Arts als producer aan The Sims Online en stond bij Ubisoft mee aan het roer van kleppers als Assassin’s Creed, Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed: Bloodlines, Splinter Cell: Blacklist en Watchdogs. Een enorm grote naam in de game-industrie dus, die de overstap maakt naar de zoekgigant. De kans is uiteraard ook groot dat zij haar opwachting zal maken op het GDC-event van Google.

Google vs. gevestigde waarden

Grote taal, grote plannen, grote verwachtingen maar ook grote vraagtekens, dat is zowat de samenvatting van waar Google op dit moment mee bezig is. Google waagt zich met dit nieuwe project op onbekend terrein. Ze zullen het er ook moeten opnemen tegen gevestigde reuzen zoals Microsoft, Sony en Nintendo die de ‘buitenstaander’, die Google er nog altijd is, niet met open armen zullen ontvangen.

Maar Google heeft natuurlijk een track record om ‘U’ tegen te zeggen. Ze hebben wel ervaring met het omverwerpen van gevestigde waarden. Zowel met Android, de Chrome-browser, Gmail als de personal assistant Google Home slaagden ze er al in een markt die moervast leek te zitten, helemaal open te breken en er zelfs de dominante macht te worden. Als ze bij de zoekgigant hun zinnen ergens op zetten, lijkt het enorm moeilijk hen daarin tegen te houden. Al liep het ook wel al eens faliekant mis. Of hebben jullie toevallig nog een Google Glass in huis?

De tijd zal uitwijzen of Google een nieuwe, succesvolle tak aan het repertoire zal toevoegen (of er een tweede Google Glass-fiasco in de maak is), maar één ding staat vast: de game-industrie zal de aankondiging op de Game Developer’s Conference met argusogen bekijken, net als wij.

Wil jij de GDC-Keynote van Google ook live volgen? Kijk dan op 19 maart om 18 uur (Belgische tijd) naar deze livestream:

YouTube Google

Gesponsorde artikelen