Google verwacht modulaire smartphone volgend jaar op de markt

Google verwacht modulaire smartphone volgend jaar op de markt

Technologiereus Google heeft aangekondigd dat zijn modulaire smartphone volgend jaar al in de winkelrekken zou kunnen liggen, en dat voor minder dan 50 dollar. Consumenten zouden aan speciale kiosken het basismodel kunnen uitbreiden.

Het recente verhaal van modulaire telefoons begon toen de Nederlander Dave Hakkens vorig jaar het Phonebloks-concept introduceerde. Het concept hield in dat een smartphone modulair opgebouwd zou worden, waardoor je zelf de volledige featureset zou kunnen samenstellen.

Voordelen

Dat zou verschillende voordelen met zich meebrengen. Ten eerste kan je de smartphone zelf aanpassen aan de benodigdheden voor een specifieke dag. Ga je bijvoorbeeld een erg lange werkdag tegemoet, kan je een extra grote batterij plaatsen. Maar ga je een toeristische trekpleister bezoeken, neem je uiteraard een betere cameraset mee.

Bovendien zou het niet zo’n groot drama zijn als je de smartphone laat vallen en het scherm barst. Je koopt simpelweg een nieuw scherm, en vervangt het zelf.

In een interview met Time Magazine, zegt Google dat het al iets langer bezig was met het concept. De positieve respons op het Phonebloks-project, leidde er echter toe dat Project Ara – zoals het Google-concept heet – sneller werd aangekondigd. Bovendien nam het team van Project Ara contact op met Dave Hakkens, en nu werken ze samen aan het project.

Grayphone

Volgend jaar zouden de eerste telefoons binnen het concept al in de winkelrekken kunnen liggen, en wel voor een erg lage prijs. Het basismodel, Grayphone genaamd, zou niet meer dan 50 dollar kosten. Daarvoor krijg je het frame, een scherm en een wifi-module. Aan dat frame, dat in drie verschillende groottes verschijnt, moeten de extra modules dan gekoppeld worden. Het is het enige onderdeel dat door Google zelf geproduceerd zal worden, aangezien alle modules ermee moeten communiceren. Google rekent echter op andere bedrijven om de modules te leveren.

Hot-swappable

De modules zullen boven hot-swappable zijn. Dat wil zeggen dat je de verschillende modules gewoon kan aanpassen terwijl je het toestel gebruikt. Stel: de dag is nog niet voorbij, maar het wordt wel duidelijk dat de batterij het niet zal volhouden. Dan kan je een module die je niet gaat gebruiken – bijvoorbeeld de camera – loskoppelen en vervangen door een extra accumodule.

Als alles volgens plan verloopt, zal je na verloop van tijd ook je modules aangepast kunnen bestellen. Zo kan je ook het uiterlijk ervan aanpassen, zodat de bestelde module perfect bij je bestaande toestel past.

Op 15 en 16 april mogen we nog meer informatie over Project Ara verwachten. Dan houdt Google namelijk de eerste Developer’s Conference.

Gesponsorde artikelen