Google wil het probleem van ziektedragende muggen aanpakken … door er 20 miljoen los te laten

Google wil het probleem van ziektedragende muggen aanpakken … door er 20 miljoen los te laten

De biowetenschappelijke tak van Alphabet, het moederbedrijf van Google, Verily heeft een plan om ziektedragende muggen uit te roeien. Ze gaan namelijk 20 miljoen geïnfecteerde muggen loslaten. Ja, je leest het goed, ze gaan ziektedragende muggen loslaten. Niet doden of vangen, maar loslaten. En dat heeft een heel logische verklaring.

Muggen zijn nog steeds de meest dodelijke dieren op aarde. Ze dragen vaak ziektes zoals malaria of het Zika-virus mee waarmee ze dan, vooral in ontwikkelingslanden, enorm veel mensen kunnen besmetten. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, zoekt nu naar een oplossing. En ze heeft die mogelijk gevonden. Ze hebben een plan om de dieren voor goed uit te roeien. Om dat te bewerkstelligen gaan ze 20 miljoen geïnfecteerde muggen loslaten. Ja, je leest het goed: loslaten.

Een busje vol muggen

Het lijkt een gevaarlijke onderneming, maar er zit een logica achter. Verily, de biowetenschappelijke afdeling van Alphabet, gaat deze zomer 20 miljoen muggen loslaten. De muggen zullen allemaal mannetjes zijn die geïnfecteerd zijn met een speciale bacterie, die ook vaak in de natuur voorkomt. Die bacterie zal ervoor zorgen dat de eitjes die de vrouwelijke muggen leggen na het paren niet zullen volgroeien. Daardoor zullen, zo gaat de theorie, de geïnfecteerde muggen dus na verloop van tijd uitsterven.

De mannetjesmuggen zijn trouwens ongevaarlijk, enkel de vrouwtjesmuggen steken. Dus is het experiment eigenlijk helemaal niet zo gevaarlijk als het op het eerste zicht lijkt. Al zal het toch wel een raar zicht zijn als er in Fresno, een stad in de Amerikaanse staat Californië waar ze de muggen zullen loslaten, plots een Verily-busje stopt dat een klein zwermpje muggen de weide wereld in stuurt.

Gesponsorde artikelen