Google wil het wél doen: telefoonabonnementen verkopen zonder roamingkosten, waar je ook bent

Google wil het wél doen: telefoonabonnementen verkopen zonder roamingkosten, waar je ook bent

Google is van plan om zelf telecomprovider te worden. De gsm-abonnementen die het wil aanbieden, zouden vrij zijn van roamingkosten. 

Google is momenteel aan het onderhandelen met Hutchison Whampoa, een gigantisch bedrijf uit Hongkong, onder meer eigenaar van de telecomprovider 3. 3 is aanwezig op de markt in Australië, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Hong Kong, Macau, Indonesië, Ierland en de UK. Hutchinson is een natuurlijke partner in deze voor Google, want het wil ook af van roamingkosten.

Onderdeel van de voorgestelde deal zou zijn dat klanten van Google als telecomprovider geen extra roamingkosten hoeven te betalen als zij in het buitenland bellen, sms’en of internetten. Google zou zo een wereldwijd telecomnetwerk willen bewerkstelligen waarbij de consument altijd hetzelfde tarief betaalt.

In de komende maanden zou Google in de VS beginnen met z’n providerdienst. Of er plannen zijn om die ook naar België te brengen is niet duidelijk. van start moet gaan voor consumenten in de Verenigde Staten.

Europa

Binnen de Europese Unie is al geruime tijd een discussie gaande over de mogelijke afschaffing van roamingkosten. Dat zou aanvankelijk eind 2015 gebeurd moeten zijn, maar, dat kunnen we op onze buik schrijven, want de Europese ministers willen roaming niet afschaffen.

Hoewel het Europese Parlement voorzien had om roamingkosten binnen de EU dit jaar al af te schaffen, bleek dat de Europese ministers daar niet mee akkoord waren. De Europese ministers willen vanaf 2016 wel dat roaming gratis wordt, maar met een maximum aan 5 MB per dag aan data. Wanneer dat tegoed is opgebruikt mag een provider wel kosten in rekening brengen. In 2018 zou dan bekeken worden of “het nodig is om verdere stappen te nemen”.

Gesponsorde artikelen