“Gooi uw Chinese telefoons best weg”

Het Litouwse ministerie van Defensie adviseert consumenten om geen Chinese smartphones meer te kopen en bestaande exemplaren weg te gooien. Het advies volgt op een overheidsrapport waaruit moet blijken dat de apparaten ingebouwde censuurmogelijkheden bevatten.

Volgens een rapport van het Nationale Cybersecurity Centrum van het Litouwse ministerie van Defensie hebben toestellen van Xiaomi een ingebouwde mogelijkheid om termen als “Free Tibet”, “Lang leve de onafhankelijkheid van Taiwan” of “democratiebeweging” te detecteren en te censureren. Het rapport stipuleert dat de lijst van termen die kunnen worden gecensureerd door de Xiaomi-telefoon – waaronder de standaard internetbrowser – momenteel 449 termen in het Chinees bevat en voortdurend wordt bijgewerkt. 

“De censuurmogelijkheid Is uitgeschakeld voor de ‘Europese Unie-regio’, maar kan op elk moment op afstand worden ingeschakeld”, staat in het rapport te lezen. Er werd ook een beveiligingslek gevonden in de P40 5G-telefoon van het Chinese Huawei. Toestellen van OnePlus, een andere Chinese producent, passeerden de Litouwse test wel.

“Onze aanbeveling is om geen nieuwe Chinese telefoons te kopen, en de reeds gekochte telefoons zo snel als redelijkerwijs mogelijk is van de hand te doen,” zegt viceminister van Defensie Margiris Abukevicius. 

China en Litouwen zijn geen vrienden

De betrekkingen tussen Litouwen en China zijn de laatste tijd verzuurd. China eiste vorige maand dat Litouwen zijn ambassadeur in Peking zou terugtrekken en zei dat het zijn gezant in Vilnius zou terugroepen nadat Taiwan had aangekondigd dat haar missie in Litouwen “het Taiwanees vertegenwoordigingsbureau” zou worden genoemd.

Taiwanese missies in Europa en de Verenigde Staten gebruiken de naam van de stad Taipei en vermijden een verwijzing naar het eiland zelf, dat China opeist als zijn eigen grondgebied.

Update 28/9: In een reactie zegt Xiaomi kennis te hebben genomen van het het rapport. “We nemen de aantijgingen in het rapport serieus. Hoewel wij de karakterisering van bepaalde bevindingen betwisten, schakelen we een onafhankelijke externe deskundige in om de punten in het rapport te beoordelen.”

Lees ook: Computerchips: hoe het kleine Taiwan een rol kan spelen in Europa na het vertrek van machtige Chinese kenniscentra

(jvdh)

Meer
Lees meer...