Left Right
scrollTop top

Gouverneurskwestie in Oost-Vlaanderen verziekt steeds meer de sfeer in meerderheid


Gouverneurskwestie in Oost-Vlaanderen verziekt steeds meer de sfeer in meerderheid

Wie wordt gouverneur van Oost-Vlaanderen? Die vraagt verziekt totaal de sfeer tussen coalitiepartners Open Vld, N-VA en CD&V. Nieuwste episode is dat de ‘objectieve doorlichting’ van de kandidaten op straat ligt, en die moet Open Vld-kandidaat Carina Van Cauter beschadigen. Zij scoort immers ondermaats. Maar het klimaat van heisa rond politieke benoemingen brengt iedereen in de meerderheid schade toe. 

Binnen de Vlaamse regering zette het veel kwaad bloed: vice-ministerpresident Bart Tommelein (Open Vld), meestal toch his own man, die op de bewuste vergadering buiten moest lopen en na een telefoontje met Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten terugkwam met een veto voor Wim Leermans, de man die het beste uit de selectieprocedures voor het Oost-Vlaamse gouverneurschap was gekomen.

Zeker bij N-VA zette dat kwaad bloed: Liesbeth Homans (N-VA) is als Vlaams minister van Binnenlandse aangelegenheden de vrouw die de procedure begeleidt. En had de Open Vld niet net, na de benoeming van Jan Briers, de huidige gouverneur in Oost-Vlaanderen, erop aangedrongen een ‘objectieve procedure’ te krijgen? Die was er nu, dus waarom moest Bart Tommelein gaan dwarsliggen en veto’s stellen?

Het antwoord zit hem in de personeelspolitiek van Open Vld: in Oost-Vlaanderen willen ze absoluut Carina Van Cauter, de justitiespecialist van de partij en jarenlang Kamerlid, als gouverneur. Het is meer een soort afscheidscadeau voor het einde van haar loopbaan, maar de liberalen willen niet plooien. Bovendien is Oost-Vlaanderen voor hen belangrijk: het blijft hun sterkste provincie electoraal. En net nu is Open Vld ook gewipt uit het provinciaal bestuur, door de N-VA én met hulp van Groen zowaar. Het verklaart de verbetenheid van Open Vld.

epa

Resultaten liggen op straat: twee dikke buizen voor Van Cauter

Maar de N-VA slaat nu terug: niet toevallig lekken de resultaten van de selectieprocedure vandaag in De Tijd. Die resultaten tonen wat iedereen al lang zegt: Wim Leermans, directeur bij de stad Aalst, scoort op veel meer competenties hoog dan Van Cauter. Op vijf van de zes domeinen die getest zijn haalt hij 80 procent. Van Cauter haalt slechts één keer 80 procent en zelfs twee keer maar 20 procent. Open Vld wijst erop dat de testen oneigenlijk gebruikt worden: ze zijn niet bedoeld om een ranking te maken, maar enkel om te zien of een kandidaat ‘geschikt is’ om te kunnen deelnemen.

Het blijft dus een wonde die verder ettert. Net zoals de benoeming van Steven Vanackere (CD&V), de ex-minister die door z’n eigen partij aan de kant werd gezet na de regering Di Rupo. Vier jaar later heeft Vanackere nog altijd geen job, en dus is de Nationale Bank een wel erg lucratieve vluchthaven.

Maar in de Wetstraat heeft Vanackere weinig vrienden gemaakt. Nadat vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) op de rem ging staan omdat er geen enkele vrouw meer in de het directiecomité van de Nationale Bank zou zetelen, sprongen ook Didier Reynders (MR) én Johan Vanovertveldt (N-VA) op de kar. Die laatste partij liet bewust een zitje open in het comité voor N-VA, waar de leden exuberant hoge vergoedingen van meer dan 300.000 euro per jaar krijgen voor een politiek benoemde post.

CD&V lost Vanackere niet

CD&V bijt voor Vanackere op de tanden: het partijbureau bevestigde gisteren dat het vasthoudt aan de ex-minister. Hij en niemand anders moet naar de Nationale Bank. Maar ook intern blijft er kritiek klinken. “Er moet een evenwicht zijn in al die organen, anders komen er moeilijkheden”, zo reageerde minister van Staat Miet Smet (CD&V) in De Afspraak toch kritisch. Zij wijst erop dat quota in de politiek hoogst noodzakelijk waren om destijds de poort voor vrouwen op te breken. “Ik denk dat heel veel vrouwen het anders niet zouden geweest zijn. De partijen zijn verplicht nu, want nummer één en twee moeten man en vrouw zijn. Maar de meeste partijen pakken voor één een man, en voor twee een vrouw.”

Federaal probeert premier Charles Michel (MR) het laken naar zich te trekken, en meteen een hele reeks topbenoemingen te doen. Zo moet er ook een nieuwe voorzitter bij de energiewaakhond CREG benoemd worden, er is een post bij de Europese Investeringsbank, en één van de huidige directeurs van de Nationale Bank mag gepromoveerd worden tot vicegouverneur. Vraag is of Michel de zaak echt kan ontmijnen: de verziekte sfeer rond de Oost-Vlaamse gouverneur is immers materie voor de Vlaamse regering.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658