Government shutdown? Trump wil vooral een “grote militaire parade zoals in Frankrijk”

Government shutdown? Trump wil vooral een “grote militaire parade zoals in Frankrijk”

Een government shutdown, daar ligt de Amerikaanse president Donald Trump niet meer wakker van. Het Huis van Afgevaardigden heeft namelijk een wet gestemd waardoor de overheid de komende tijd alvast blijft werken. De Senaat kan die wet echter nog tegenhouden. Intussen heeft Trump andere, grootsere plannen.

’t Is elk jaar een beetje spannend voor wie in overheidsdienst werkt, want rond de jaarwisseling bestaat de kans op een government shutdown in de Verenigde Staten. Dan worden namelijk de budgetten gestemd en komt er vaak een politieke kwestie op tafel waarbij de minderheidspartij een beetje druk op de meerderheidspartij legt.

Dreamers

Dit jaar ging het de Democraten over de Dreamers, immigranten die als kind illegaal in de VS binnenraakten, en er nu nog steeds wonen. Zij willen die mensen de kans geven om die illegale status op te heffen. ’t Gaat om ruwweg 700.000 man.

Trump weigerde dat en tweette daarover dat “hij achter een 21ste eeuws programma op basis van verdienste” steunt en tegen “kettingmigratie is”. Intussen zorgde het Huis van Afgevaardigden voor de wet die de openbare dienstverlening moet kunnen laten doorgaan. Die moet wel nog door de Senaat en wordt op donderdag gestemd.

Parade

Ondanks die onzekerheid heeft Trump nog wel wat plannen om de grandeur van de Verenigde Staten extra in de verf te zetten. “De president heeft het Ministerie van Defensie gevraagd om een grootse viering te onderzoeken, waarbij Amerikanen hun waardering kunnen tonen”, verklaart het Witte Huis. Trump had de parade op 14 juli in Parijs gezien en raakte daardoor ge├»nspireerd.

Trump was daar aanwezig met zijn vrouw Melania omdat uitzonderlijk ook enkele Amerikaanse militairen meestapten in de parade. Die herdacht de 100ste verjaardag van de Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog.

Gesponsorde artikelen