Graspop 2019: wij spraken met Death Angel op de thrash-dag

graspop

De mannen van Death Angel groeiden samen op met mastodonten als Metallica, Testament en Exodus. Ze gaven mee vorm aan thrash metal, het genre waarvan Graspop heel wat bands uitgenodigd heeft voor de eerste festivaldag, waaronder Slayer voor hun laatste show in België. Gitarist Ted Aguilar gaf newsmonkey een update over zijn band.

Hoe verliep de show?

Ted Aguilar: “Zeer goed. Het was vroeg, maar het was goed.”

Hoe is het om zo vroeg op de dag te spelen, om half 1 ’s middags?

“Ik speel liever wat later, in de namiddag. Dan kan je wat slapen. Dit was echt tijdens de lunch.”

Hoe zit jullie dagindeling in elkaar op tour?

“Ik ga eigenlijk niet zo laat slapen, tegen middernacht al en rond half 8 sta ik op als we op tour zijn.”

Thrash metal dag

Hoe is de sfeer backstage? Er spelen vandaag enorm veel bands uit de old school thrash, waaronder jullie. Testament, Anthrax, Slayer, …

“Het is cool. We hebben natuurlijk al eerder met hen het podium gedeeld. Het is leuk om iedereen nog eens op eenzelfde plaats te zien, een beetje een familie-reünie. Er spelen ook een aantal groepen die ik zelf graag wil zien, Slayer bijvoorbeeld. Ik heb hen natuurlijk al heel vaak gezien. Stone Temple Pilots vind ik ook te gek, net als Eagles of Death Metal en Children of Bodom.”

Dit was jullie vijfde concert op Graspop. Is het hier zo tof?

“Ja. Het was ondertussen al zeven jaar geleden. Graspop is één van de beste metalfestivals samen met Hellfest, Alcatraz en Bloodstock. Ik vind de inkleding van het festival ook zo mooi. Het verandert ook nooit, het is zo familiair. Een goed festival!”

graspop

Nieuwe plaat

Jullie nieuwe album ‘Humanicide’ is nog niet zo lang uit. Hoe zijn de reacties tot nu toe? 

“Goed, zowel bij de fans als bij de pers. In Duitsland en in de VS staan we zelfs in de hitlijsten. Iedereen lijkt het leuk te vinden. En wij zijn zelf blij met ‘Humanicide’.”

Hoe reageert het publiek als je je nieuwe songs live speelt?

“Tot nu toe goed, de plaat is natuurlijk wel nog maar drie weken uit.”

Is het niet heel spannend om nieuw materiaal te spelen? Jullie zijn bekend voor jullie tijdloze metal-klassiekers.

“Je kan natuurlijk niet iedereen tevreden stellen. Mensen willen ons oud materiaal horen, maar dat spelen we ook. We houden ervan om te schrijven. We willen relevant blijven en onszelf blijven pushen. Het is zeker niet de bedoeling dat we een ‘nostaliegroep’ worden die z’n succes enkel moet hebben van zijn oud materiaal.”

Jullie hebben ook een aantal speciale elementen in ‘Humanicide’ verwerkt, zoals gastmuzikanten, akoestische passages en zelfs piano. Waarom doen jullie dat? Om jezelf te blijven uitdagen?

“Het is eens iets nieuw. We zijn gewoon graag met muziek bezig, we voegen graag dingen toe aan wat we doen. De piano werd ingespeeld door Vika Yermolyeva uit Oekraïne, een fantastische pianiste. Rob (de andere gitarist, red.) wou altijd al piano verwerken in één van onze nummers. Het is uiteindelijk Immortal Behated geworden. In het verleden hebben we ook al met akoestische gitaren gewerkt. Het is leuk om nieuwe terreinen te verkennen.”

Zit er een concept achter de plaat of is het gewoon een samenraapsel van liedjes?

“Er zit geen concept achter, het is gewoon een nieuw Death Angel-album. Queensrÿche en Dream Theater zijn de koningen van de conceptalbums. Maar wij doen dat niet.”

Motivatie na decennia headbangen

Jullie doen Death Angel nu al decennia lang. Waar blijven jullie motivatie vandaan halen?

“De fans houden ons recht. We spelen nog steeds, maken nieuwe muziek, nemen dat op en spelen live. Wat ons drijft, is het licht aan het einde van de tunnel zien, proberen om de top van de berg te bereiken. Je moet een doel voor ogen hebben. Gelukkig zijn we nog jong en gezond. We doen het nog steeds graag.”

graspop

Bay Area thrash metal

Jullie zijn binnenkort te zien in de documentaire Murder in the Front Row. Waar gaat die precies over?

“Het gaat over de hele Bay Area thrash-scene. Hoe het begon, wie er deel van uitmaakte, getuigenissen van bands en fans. Het gaat over de groei van thrash metal als genre. Ik was erbij en om dat te zien groeien was fantastisch. Iedereen kende elkaar, het was kleinschalig. En het heeft wereldwijd een grote impact gehad. Wij waren eigenlijk nog kinderen, die graag metal speelden. Metallica en Exodus verschenen op het toneel.”

“Iedereen in de Bay Area in San Francisco steunde elkaar. Zo zijn we ook groot geworden, dat is heel belangrijk. Dat is de enige manier waarop je iets kan bereiken en waarop je een scene gezond kan houden.”

“Als je elkaar niet meer steunt, sterft het toch uit. Zo gaat dat niet alleen bij muziek, maar bij alles in het leven. Als je geen vrienden hebt die je steunen, zal je niets bereiken. Als we elkaar steunen, bereikt iedereen van alles en is iedereen tevreden. Everyone wins. Als iedereen dat zou toepassen, zou de wereld een betere plek zijn.”

graspop

Touren door de jaren heen

Hoe is touren door de jaren heen veranderd voor jullie?

“Dat is elke albumcyclus al anders geweest. De technologie evolueert zo snel. Vroeger had je downloaden, nu streamen mensen muziek. Iedereen zit op hun smartphone en niemand koopt nog platen. Dat betekent dat we moeten optreden om geld te verdienen. Iedereen, maar écht iedereen is op tour.”

“Soms is het voor fans moeilijk om uit dat overaanbod te beslissen naar welke show ze willen gaan. Het is dus veel veranderd. Daarom gaan heel wat bands tegenwoordig ook samen op tour, als een pakket. Het is hard veranderd, maar ik ben blij dat mensen nog steeds naar onze shows komen.”

epa

Toekomstplannen

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“Er staan een aantal festivals op het programma. We gaan binnenkort ook op de MegaCruise spelen met Megadeth. We zijn van plan om lang te touren voor deze plaat en daarna gaan we verder muziek schrijven. Getting ahead of the game.”

graspop

Gesponsorde artikelen