Gratis activiteiten en bezienswaardigheden in Parijs

Gratis activiteiten en bezienswaardigheden in Parijs

Als je naar Parijs wil gaan, kan je budget je misschien tegenhouden. Maar wist je dat er ook heel wat dingen gratis te bezoeken zijn in deze stad? Hier vind je enkele activiteiten en bezienswaardigheden in Parijs die  je geen cent kosten. 

Wandelen in Parijs

Het is geen geheim dat Parijs een typische wandelstad is. Niet alleen omdat de meeste buurten zijn gemaakt voor voetgangers, maar ook omdat de buurten van de stad prachtig zijn om door te slenteren. Parijs is gewoon gemaakt om te voet te ontdekken. Zelfs als je denkt dat je Parijs kent als je broekzak, toch zullen er heel wat buurten en regio’s je doen verrassen. Pak dus een paar wandelschoenen in en bereid je voor op een wandelervaring om nooit te vergeten.

Notre-Dame van Parijs

Dit kathedraal heeft een vaste waarde in Parijs. Het gebouw is versierd met waterspuwers en gotische accenten. Een bezoekje aan het gebouw is essentieel voor iedereen die Parijs bezoekt. Om dit grootse middeleeuwse gebouw te betreden, moet je niets betalen. Behalve als je de tweelingtorens wil beklimmen, moet je geld geven.

Om een mooi beeld te hebben van de Notre-Dame, moet je een wandeling maken langs de Seine voor een alternatief beeld van de kathedraal. Deze wandeling is trouwens ook gratis en 100 procent de moeite.

Blader door de boeken langs de rivier

Aan de Seine vind je heel wat boekenkraampjes. Boekverkopers hebben verplaatsbare antiquariaten aan de rechteroever van de Seine en zijn ondertussen echte iconen van Parijs geworden. Deze ‘bouquinistes’ zijn zelfs erkend als Unesco-werelderfgoed.

Aan de rivier vind je zo’n 240 boekenverkopers. Doorblader gerust door de selecties van romans, modebladen en stripverhalen. Het geeft je zo’n zalig gevoel van rust en je betaalt er ook helemaal niets voor. Als je een echte boekenwurm bent, moet je deze mooiste bibliotheken ter wereld eens bezoeken.

Windowshoppen op de markt van St-Ouen

Als je even een blik wil werpen op kunstobjecten en mooie werken die je nooit zou kunnen kopen. Kan je een wandeling maken op de vlooienmarkt van St-Ouen. De antiekbeurs is de perfecte plek om prachtige tapijten, antieke werken en koperen klokken te bewonderen op deze decadente, excentrieke markt is zo gezellig om door te wandelen. Gotta love it! Let wel op je gezichtsuitdrukking als je naar het prijsjaartje kijkt, het antiek is hier waanzinnig duur. Maar hey, kop op … het wandelen is gratis?

Bekijk één van de mooiste hotels

Een nachtje doorbrengen in één van de mooiste hotels van Parijs is hoogstwaarschijnlijk een beetje te duur. Maar toch zou je voor de brede deuren van Hotel de Sully aan de Rue Saint-Antoine moeten staan. Dit prachtige hotel in Louis XIII-stijl, voorheen eigendom van de familie Sully, dateert uit de 17de eeuw toen de Marais de place to be was voor de Franse adel. Kijk vooral naar de sierlijke gravures op de façade, inclusief de figuren die de seizoenen en de elementen weergeven. Op de achtergrond hoor je ook nog de vogelgezang in de rustige tuinen.

Wandel door Champ-de-Mars

Als je met de lift naar de top van de Eiffeltoren wil gaan, kan je dat wat geld kosten. Maar we begrijpen je zeker dat je dit moet hebben gedaan in Parijs. Daarom moet je dit ook even compenseren met een gratis wandeling op één van de mooiste plekken van de stad: Parcs du Champ de Mars. Het voormalig marcheerterrein van het leger staat nu vol grasvelden en bloemperken die met precisie zijn onderhouden. Neem een dekentje, wijn en de beste brie en geniet van dit uitgestrekte groen. Als je ’s avonds gaat, kan je ook nog eens genieten van de lichtshow van de Eiffeltoren. Za-lig!

Genieten op de heuvel van Montmartre

Als je wil chillen, moet je een wandeling maken naar de heuvel van Montmartre en genieten op de trappen van de Sacré-Cœur. Op een zomerse avond kan je een fles wijn kopen en genieten van het uitzicht. Tijd voor een selfie! Zo neem je trouwens de beste reisfoto’s. Op deze plek vind je altijd voldoende entertainment. Denk maar aan vuurjongleurs, straatmuzikanten en voetballers die geweldige trucjes kunnen uitvoeren. We raden je echt aan om ’s avonds te gaan, wanneer de sfeer heel levendig wordt.

Ontdek de meest onderschatte kerk van de stad

Boven de wijk Les Halles-Montorgueil vind je de meest onderschatte kerk van Parijs, Saint Eustache. Deze enorme gotische kerk is de op één na grootste kerk van Parijs na de Notre-Dame, maar toch hebben toeristen weinig of geen interesse. Net daarom zeggen wij: doen! De prachtige gotische kerk zal je zeker doen verbazen door de gewelven in combinatie met het architecturale detail uit de Renaissance. Tegenwoordig vind je hier ook regelmatig moderne kunstinstallaties in de kapellen.

Bezoek het museum Carnavalet

Als je gratis een museum wil bezoeken, moet je naar Musée Carnavalet. Hier tref je permanente collecties die altijd gratis blijven. Hierdoor kost het je ook geen geld om fin-de-siècle-salons en subtiel gereconstrueerde barokke interieurs te ontdekken. Let wel op. Het museum is momenteel gesloten voor renovatie. Maar vanaf 2020 kan je hier terug door slenteren.

Bezoekje aan Parc des Buttes-Chaumont

Het steilste park van Parijs is misschien pijnlijk voor je kuitspieren maar een feest voor je zintuigen. Met een overvloed aan vogels, rotsachtige reliëfs en zelfs een waterval vergeet je gemakkelijk dat je in de hectische hoofdstad van Frankrijk bent.

Deze regio kent een hele geschiedens en die is niet altijd even mooi geweest. Zo werden er bijvoorbeeld criminelen opgehangen aan de galgen die hier stonden. Nadien werd het terrein gebruikt als kalksteengroeve en als vuilnisbelt. Later heeft de stad Parijs de site gekocht en werd het een park voor de wijkbewoners.

Eén van de weinige gratis kunstverzamelingen van de stad

Het Petit Palais werd gebouwd in 1900 voor de Wereldtentoonstelling. Het heeft één van de weinige gratis permanente collecties in Parijs. Het museum voor schone kunsten bevat werken uit de oudheid, de Middeleeuwen, de Franse en Italiaanse Renaissance. De Franse collectie omvat dan weer Monet, Renoir, Delacroix Toulouse-Lautrec en veel meer. Als je echt houdt van kunst, is een citytrip naar Firenze ook zeker aangeraden.

Het belle époquegebouw zelf is ook de moeite om eens goed te bekijken. Met zijn enorme galerijen, grote boogramen en geschilderde koepels kan je niet anders dan verwonderd zijn. Neem even de tijd om te pauzeren in de charmante, aaneengesloten binnentuin.

Een beetje zonnebaden in Parijs

Als je tijdens de warme maanden naar Parijs gaat, moet je een bezoekje brengen aan de Paris Plages, de populaire ‘stranden’ van de stad. Vanaf half juli tot augustus vind je strandstoel en ijsjesverkopers aan de oevers van de Seine en Basin de la Villette. Hierdoor kan je ook lekker genieten van een ‘strandvakantie’ in een wereldstad. Zonder een cent uit te geven, kan je deelnemen aan leuke strandspelletjes en lekker afkoelen onder de gigantische koude-luchtdouches. Je kan zelfs zwemmen als je wil. Dus wat moet je inpakken als je naar Parijs gaat? Juist ja … je bikini. Hier lees je meer (en betere) inpaktips. Wil je liever een echte strandvakantie? Bekijk deze steden dan.

Wandel langs de straten van Belleville

Maak ook een wandeling langs de straten van Belleville, een wijk met een geschiedenis van rebellie en multiculturele flair, zal je zeker goed doen. Hier tref je kunstenaars waardoor de wijk een beetje levendiger wordt. Wandel door de rue de Belleville en de rue Dénoyez waar je de meest oogverblindende straatkunst van Parijs zal vinden. Beëindig je wandeling met een picknick in het groene Parc de Belleville waar je een prachtig uitzicht hebt over Parijs. Heerlijk!

Buurten van Parijs

Er zijn heel wat buurten in Parijs waar je in moet verdwalen en te voet moet verkennen. Denk maar aan de populaire buurten Quartier Latin, Saint Germain-des-Pres en Champs-Elysées. Verder kan je ook heel wat ontdekken in de minder populaire regio’s zoals de omgeving van Canal St Martin, De wijk Pere-Lachaise, La Chapelle en De Butte aux Cailles. En dat allemaal gratis!

Meer weten over Parijs? Lees hier alles over de stad.

Gesponsorde artikelen