Gratis op reis? 10 manieren om op reis te gaan en geld te verdienen tegelijk!

Gratis op reis? 10 manieren om op reis te gaan en geld te verdienen tegelijk!

Op reis gaan en toch geld verdienen? ‘Gratis’ op reis gaan lijkt misschien de omgekeerde wereld maar het kan wel degelijk! Voor wie wat krap bij kas zit en toch de wereld wil gaan verkennen of voor wie zich graag nuttig bezighoudt op reis, het kan allemaal. Op deze 10 manieren kan je ‘gratis’ op reis!

1. Freelance reisjournalist

Beschik je over een vlotte pen? Dan is het zeker het overwegen waard om een reisblog op te starten. Let op, je moet er wel wat werk in steken zodat je blog echt vaak gelezen wordt en dan pas zal je er geld mee kunnen verdienen. Zorg voor interessante en nuttige reisverhalen en investeer in een degelijke fotocamera zodat je ook mooie, aantrekkelijke foto’s op je blog kan plaatsen. Promoot je blog zodat adverteerders hem opmerken en je bent vertrokken! (Ontdek hier hoe je bijvoorbeeld via Instagram geld kan verdienen)

2. Hello, how are you?

Wij Vlamingen hebben een relatief goede kennis van het Engels, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Denk maar eens aan de blik van de plaatselijke Spaanse bakker als je in het Engels je bestelling begint te doen. Leraren Engels zijn heel gegeerd in het buitenland en je kan er dan ook een zeer mooi bedrag per maand mee verdienen. Het enige wat vaak een vereiste is, is een ‘TEFL (Teaching English as a foreign language) certificaat’ maar dat kan je op slechts 12 weken én online al binnenhalen!

Giphy

3. Roei, roei, roei de boot!

Nee, je moet niet zelf met een bootje gaan roeien, daar ga je waarschijnlijk nog geen deftige zakcent mee kunnen verdienen. Wat je wel wat geld kan opleveren is werken op een cruiseschip of privéjacht. Het is misschien wel hard werken maar je komt tegelijkertijd ook op heel wat verschillende plaatsen en je eten, accommodatie en transport zijn allemaal geregeld dus je kan wel wat sparen.

4. Let me entertain you!

Speel je een muziekinstrument of kan je geweldig goed een standbeeld nabootsen? Dan kan je misschien aan de slag als straatartiest. Heel wat muzikanten breien hun wereldreis aan elkaar door enkele uren per dag hun muzikale talenten te delen met voorbijgangers op straat. Sta je niet graag in de belangstelling maar ben je wel artistiek aangelegd? Dan kan je ook nog altijd je kunstwerken of knutselwerken proberen te verkopen op lokale marktjes.

Giphy

5. Poen pakken in de sneeuw

Tijdens het skiseizoen zijn er heel wat jobs beschikbaar in de bergen en vaak zit daar onderdak en eten bij inbegrepen of kan je dat alleszins vrij goedkoop geregeld krijgen. Als je een (ervaren) gediplomeerd ski- of snowboardinstructeur bent, dan kan je makkelijk tot 55 euro per uur verdienen. Ben je niet ervaren genoeg, geen probleem, de lokale après-ski bars zoeken tijdens het drukke hoogseizoen genoeg glazenwassers of obers.

6. Druiven plukken of watermeloenen rapen

In heel wat landen kan je als backpacker aan de slag op een boerderij of wijngaard. Heel wat reizigers die voor een jaar naar Australië gaan doen aan farmwork om hun reis te betalen. Elke dag watermeloenen rapen en op karren gooien in bloedhete temperaturen klinkt misschien niet zo aantrekkelijk maar het is echt wel een unieke outback-ervaring. Schrikt je dat toch af? Je kan ook tijdens het plukseizoen in de Franse wijngaarden druiven gaan plukken bijvoorbeeld. Neem eens een kijkje op de website van WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) naar de mogelijkheden tot werk in ruil voor een slaapplaats.

7. Vrijwilligerswerk

In heel wat landen kan je aan de slag als vrijwilliger. Denk daarbij niet alleen aan Afrika landen maar ook aan Canada bijvoorbeeld waar je op een husky-boerderij de honden kan verzorgen. Let wel op, hoe bizar het ook mag klinken, niet al het vrijwilligerswerk is gratis. Soms moet je je reis naar daar en terug zelf betalen. Informeer je daarom dus goed want er zijn bijvoorbeeld soms ook lange wachtlijsten of bepaalde selectiecriteria waaraan je moet voldoen. Een eigen project in elkaar steken en het met de nodige sponsors proberen te verwezenlijken is natuurlijk ook altijd een optie!

Giphy

8. Housesitting

Waarom in een duur hotel overnachten als er effectief ook mensen zijn die housesitters zoeken voor hun prachtige villa terwijl ze zelf op vakantie gaan. Er zijn genoeg mensen die hun huis niet graag alleen laten en niet ten volle kunnen genieten van hun vakantie als ze weten dat hun huis leeg staat. Het kan ook zijn dat je de zorg voor de huisdieren of planten er bij moet nemen maar wie weet verdien je er dan nog wel een centje aan ook.

9. Aansluiten bij het vlaggetje, alstublieft!

Verblijf je ergens voor een lange tijd en ben je al helemaal ingeburgerd op die plaats? Ben je daarnaast een sociaal persoon die graag de leiding neemt? Dan is tourguide misschien wel iets voor jou! Je kent alle lokale hotspots van een stad en deelt graag je ervaringen met andere toeristen, dan kan je je helemaal uitleven als stadsgids. Meer fan van de grote reizen? Sluit je dan aan als gids bij een reisorganisatie en je krijgt een gratis reis in ruil voor de begeleiding van een groep reizigers ter plaatse.

10. Hulpje

‘Hulpje’ zijn is uiteraard een heel breed begrip. Je kan het dan ook volledig naar eigen wens invullen. Ooit al gehoord van een ‘heuvelhulpje’? Stel jezelf ergens aan een steile helling en help oudere mensen of kinderen naar boven. Vraag telkens een kleine donatie en je krijgt wel wat geld binnen op een dag. Daarnaast is dat ook nog eens ontzettend goed voor je conditie natuurlijk! Auto’s wassen aan tankstations, reizigers hun bagage helpen dragen of misschien zelfs strandgasten voorzien van eten en drinken, het kan allemaal, laat je inspiratie de vrije loop!

Giphy

Graag een voorbeeld uit het echte leven? Lees hier hoe een koppel een wereldreis maakte en er geld mee verdiende!

Gesponsorde artikelen