Gratis souvenir: als we geflitst worden, krijgen we er binnenkort de foto bij

Gratis souvenir: als we geflitst worden, krijgen we er binnenkort de foto bij

Wie binnenkort geflitst wordt met de wagen en een boete krijgt, zal automatisch ook de foto krijgen die van de wagen werd gemaakt. Dat heeft de FOD Justitie beslist. De overheidsdienst hoopt daarmee discussies uit te kunnen sluiten.

Elke maand worden er in ons land gemiddeld 400.000 snelheidsovertredingen uitgedeeld. Veel van die boetes worden aangevochten. Er zijn geen officiële cijfers, maar de FOD Justitie meldt dat ze veel tijd verliezen bij het verwerken van de klachten. Dat melden de kranten van Het Mediahuis. De FOD Justitie hoopt dat ze tijd zullen winnen met deze maatregel en dat de boetes sneller betaald zullen worden.

De foto heeft nog een extra functie. Zo is het mogelijk om fraudeurs, die nummerplaten namaken of stelen, sneller te pakken.

Online raadplegen

De FOD Justitie is er nog niet helemaal uit hoe ze die flitsfoto zullen bezorgen aan snelheidsduivels. In ons land staan er momenteel ongeveer 1.000 ANPR-camera’s op de weg. Dat worden er binnenkort tot 3.000. Zo besliste minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Foto’s, genomen door deze camera’s, zijn gemakkelijk op te slaan.

Maar of de 400.000 foto’s per maand zomaar automatisch verstuurd kunnen worden, is nog niet geweten. Er wordt ook gedacht aan de optie om overtreders de foto online te laten raadplegen.

Inkijken op commissariaat

De FOD Justitie heeft ook nog niet beslist vanaf welke datum de foto’s bij boetes gevoegd zullen worden. Tegenwoordig zijn snelheidsfoto’s enkel te krijgen voor chauffeurs die hun boete aanvechten. Hoe dat precies gebeurt, is in elke politiezone anders geregeld.

In sommige zones mogen bestuurders hun foto komen inkijken op het commissariaat, in andere zones moeten snelheidsovertreders de boete officieel aanvechten. In dat laatste geval wordt het automatische proces, om de boete te betalen, gestopt. Het dossier wordt dan overgemaakt aan het politie­parket. De bestuurder kan dan zijn dossier inkijken op het politiekantoor.

Gesponsorde artikelen