Left Right
scrollTop top

Greenpeace slaat alarm: Belgen eten (veel) te veel vlees, en daarom is dat een probleem


Greenpeace slaat alarm: Belgen eten (veel) te veel vlees, en daarom is dat een probleem

Belgen eten wekelijks gemiddeld 770 tot 980 gram vlees. Greenpeace raadt nochtans aan om wekelijks niet meer dan 400 gram te consumeren.

“Slechts 10 procent van de Belgen respecteert de officiële aanbevelingen”, schrijft Greenpeace in zijn nieuw rapport over de impact van de vleesconsumptie op de klimaatopwarming. “En zelfs bij kinderen tussen 3 en 13 jaar oud ligt de consumptie van dierlijke eiwitten bijna twee maal hoger dan nodig.”

De milieuorganisatie wijst er nochtans op dat minder vlees eten “alleen maar voordelen heeft op het vlak van gezondheid, klimaat, milieu en dierenwelzijn, als je weet dat in België elk jaar meer dan 300 miljoen dieren worden gedood met het oog op consumptie”.

52 procent van uitstoot

Een bewering van Greenpeace: als de landbouwsector zoals nu doorgaat, zal die over enkele decennia verantwoordelijk zijn voor 52 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Ongeveer 70 procent daarvan wordt veroorzaakt door de vlees– en zuivelindustrie.

Volgens Greenpeace zijn de Belgische consumenten nochtans hun gedrag aan het veranderen of is er op z’n minst toch goede wil. Zo zegt 66 procent van de mensen, die ondervraagd werden, dat ze hun vleesverbruik willen verminderen.

Zo’n 60 procent deed dat de afgelopen vijf jaar al. Meer dan de helft van de Belgen (54 procent) vindt minder vlees eten een goede manier om de strijd tegen de klimaatopwarming aan te gaan. Ongeveer 72 procent vindt dat vlees eten niet gezond is.

iStock

Greenpeace wijst onder andere naar overheden. Hen wordt verweten dat ze de industriële veeteelt nog steeds subsidiëren. De milieuorganisatie pleit voor biologische landbouw.

Uitstoot meer dan halveren

Greenpeace lanceert nu een internationale campagne om tegen 2050 de productie en de consumptie van vlees wereldwijd te halveren. Op die manier zou de uitstoot van broeikasgassen volgens de organisatie met 64 procent verminderd kunnen worden in vergelijking met de actuele verwachtingen. Ook zou er daardoor “voldoende voedsel beschikbaar zijn voor 2 miljard mensen extra”.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...