Greenpeace wil de Vlaamse en Waalse regering voor de rechter slepen omdat onze lucht te vervuild is

Greenpeace wil de Vlaamse en Waalse regering voor de rechter slepen omdat onze lucht te vervuild is

Greenpeace verstuurt een ingebrekestelling naar Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) en Waals minister van Milieu Carlo Di Antonio (cdH). Volgens de milieuorganisatie is er in beide gewesten sprake van inadequate metingen van de luchtkwaliteit en een gebrek aan daadkracht. Ook stelt het Europees Milieuagentschap dat er in België elk jaar meer dan twaalfduizend mensen sterven als gevolg van luchtvervuiling.

Als Greenpeace binnen een maand geen toereikend antwoord van de Vlaamse en Waalse regeringen op de ingebrekestelling krijgt, zal de organisatie naar de rechter stappen. Dat melden persbureau Belga en De Standaard. “Deze regeringen plegen schuldig verzuim door hun burgers onvoldoende te beschermen tegen de zware impact van vervuilde lucht op onze gezondheid”, zegt Joeri Thijs van de Schone Lucht-campagne van Greenpeace België. “Vooral qua uitstoot van de diesel-gerelateerde stikstofdioxide blijft ons land heel slecht scoren. Daarom deze ingebrekestelling.”

We halen in Vlaanderen bijna nergens die advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor fijn stof, maar Greenpeace focust op een andere, “minstens even zorgwekkende” stof: stikstofdioxide (NO2). Tijdens de eerste schoolweek van 4 tot 8 september 2017 testte Greenpeace de luchtkwaliteit in de wagen op de weg en nabij Brusselse scholen. Uit de tests bleek dat kinderen op de achterbank blootgesteld werden aan “erg ongezonde lucht”.

Alarmerende studie

Een nieuwe studie van het Zwitsers Instituut voor Tropische Geneeskunde en Volksgezondheid in opdracht van Greenpeace wijst erop dat er geen veilige niveaus van luchtvervuiling bestaan. “Ook wanneer concentraties lager zijn dan de Europese drempelwaarden, is er nog een significant negatieve impact op onze gezondheid”, zegt de studie.

Thijs koppelt daar een forse uitspraak aan. “Wij zijn onze kinderen collectief aan het vergiftigen”, stelt de Greenpeace-topman. “Want zij zijn extra kwetsbaar voor het inademen van lucht vervuild met stikstofdioxide.” Het risico op astma bij kinderen stijgt met 15 procent als de blootstelling aan stikstofdioxide jaarlijks toeneemt met 10 µg/m3. De Europese norm bedraagt 40 µg/m3.

istock

Schauvliege: “Wij verkiezen beleid door een parlement, niet door een rechter”

Greenpeace België volgt met deze juridische stappen buitenlandse voorbeelden. Zo werd de Nederlandse staat vorige week nog veroordeeld omdat het niet voldoet aan de Europese normen over fijn stof en stikstofdioxide. De Nederlandse regering moet nu een nieuw luchtkwaliteitsplan opstellen om luchtvervuiling door die twee stoffen “op de kortst mogelijke termijn” te doen verdwijnen.

Schauvliege laat in De Standaard weten dat “het uitgangspunt van Greenpeace klopt want de Vlaamse overheid is verplicht om de Europese richtlijnen na te leven”. “Maat wij verkiezen dat het beleid door een parlement wordt bepaald en niet door een rechter”, merkt de minister nog op.

Volgens Schauvliege voldoet Vlaanderen aan “quasi alle Europese normen voor lucht”, maar de WHO-richtlijnen zijn natuurlijk een pak strenger. De twee grootste zwarte vlekken: lood in Hoboken en NO2 in het Antwerpse. “Voor beide overschrijdingen zijn saneringsplannen opgemaakt”, laat Schauvliege weten. Tegen eind dit jaar moet er voor heel Vlaanderen een nieuw luchtkwaliteitsplan zijn “dat de maatregelen uit het vorige plan voortzet en intensiveert”.

Gesponsorde artikelen