Griekenland gaat 60-plussers die niet gevaccineerd zijn beboeten

Griekenland gaat vaccinaties verplicht maken voor 60-plussers. Mensen uit die leeftijdscategorie die weigeren om zich te laten vaccineren, riskeren een boete van 100 euro te krijgen.

Kyriakos Mitsotakis, de premier van Griekenland, kondigde dinsdag aan dat coronavaccins verplicht zullen worden voor iedereen ouder dan 60 jaar. Vanaf 16 januari gaat de Griekse overheid boetes opleggen aan 60-plussers die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Ze hebben tot dan de tijd om een eerste prik te krijgen.

500.000 niet-gevaccineerden Grieken

“Op dit moment zijn er in Griekenland nog zo’n 500.000 60-plussers die nog geen vaccin gekregen hebben”, zei de premier dinsdag tijdens een kabinetsvergadering. Hij voegde eraan toe dat de opbrengsten van de boetes naar staatsziekenhuizen zouden gaan die door de pandemie onder druk kwamen te staan.

Mitsotakis beschreef de maatregel als “een daad van gerechtigheid voor de gevaccineerden.” Hij zei ook dat hij lang heeft getwijfeld om zo’n ingrijpende regel in te voeren, maar hij hoopt dat zijn landgenoten “het zien als een daad van aanmoediging, niet van repressie.” “Ik voelde een plicht om de meest kwetsbaren bij te staan, zelfs als het hen tijdelijk zou mishagen”, klonk het.

Ook andere landen verplichten vaccinatie

Griekenland telt gemiddeld meer dan 6.400 nieuwe besmettingen per dag, een van de hoogste cijfers sinds het begin van de pandemie, volgens het Center for Systems Science and Engineering van de Johns Hopkins. Omdat gevreesd wordt dat de wintervakantie tot verdere verspreiding zal leiden, zei Mitsotakis dat in de komende twee maanden meer gratis testkits beschikbaar zullen worden gesteld.

Het is niet de eerste ingrijpende maatregel die Griekenland neemt. Het land heeft eerder deze maand ongevaccineerden de toegang ontzegd tot bioscopen, theaters, musea en gymnastiekzalen. Ook verschillende andere landen treden almaar strenger op tegen niet-gevaccineerden. Zo geeft de Oostenrijkse regering van bondskanselier Alexander Schallenberg haar inwoners tot en met 1 februari de tijd om zich te laten vaccineren. Buiten Europa geldt er al een vaccinatieplicht in Indonesië, Micronesië en Turkmenistan.

(lp)

Meer
Lees meer...