Het lijkt rond deze periode alsof de helft van het land ziek is. Maar er is wel degelijk een verschil tussen een gewone verkoudheid en de griep … al is dat verschil blijkbaar niet voor iedereen even duidelijk.
Wie in deze periode ziek is, zegt al snel dat hij de griep heeft. Maar als je omgeving merkt dat je in hun ogen niet ziek genoeg bent, zullen ze je vlug genoeg duidelijk maken dat het maar een gewone verkoudheid is.
Uiteraard ga je bij griepsymptomen altijd best naar de huisarts, maar volgens sommigen volstaan enkele vraagjes blijkbaar om de diagnose te stellen. Op Twitter plaatste een Amerikaanse radiopresentator een algoritme dat je moet duidelijk maken of je de griep hebt of toch een gewone verkoudheid.
“Voelt het alsof je bent aangereden door een trein?”
Flu info from a literal Doctor…who is funny. pic.twitter.com/j3zP0eW3rp
— John Richards (@loserboy) January 29, 2018
De grappige tweet ging snel viraal en lokte heel wat andere slimme reacties uit. Een van de leukste daarvan kwam van een Britse dokter.
“Kom je uit de zetel voor 100 pond?”
My favourite diagnostic tool is asking whether they would get off the couch to get £100 from the mantelpiece. If they would, it isn't flu
— Dr Keith Grimes (@keithgrimes) January 30, 2018
Als je geen energie meer kan opbrengen om het geld te pakken, heb je volgens deze dokter wel degelijk griep, anders is het een gewone verkoudheid.
Hoe weet je nu echt het verschil tussen griep en een verkoudheid?
Is It the #flu or a cold? A cold is milder than the flu, but since the flu can make older people very sick, you should know the difference. https://t.co/wCfZOuMCeh pic.twitter.com/zPG2LO7lmG
— Go4Life® (@NIAGo4Life) February 5, 2018
Hoewel de tweets niet al te serieus te nemen zijn, is het wel degelijk nuttig om te weten waar jij nu precies last van hebt. Daar kan dit schema je bij helpen. De grote verschillen zijn dat griep meestal voor koorts zorgt, maar dat je bij een verkoudheid meer last hebt van een zere keel en verstopte neus.
Al ga je voor de zekerheid best altijd naar de huisarts. Zo reageert bijvoorbeeld niet iedereen op dezelfde manier op het griepvirus. Als je werkt, heb je ook vaak een doktersbriefje nodig om enkele dagen thuis te werken, want gaan werken als je ziek bent heeft alleen maar nadelen. Die lees je hier.