Groen beschuldigt De Wever van poging tot voorakkoord: “In 2018 bood hij ons coalitie in Vlaanderen aan”, N-VA ontkent in alle talen

Groen beschuldigt De Wever van poging tot voorakkoord: “In 2018 bood hij ons coalitie in Vlaanderen aan”, N-VA ontkent in alle talen

Het zit er al langer bovenarms op tussen Groen en N-VA. Al dagen gaat het in de campagne heen en weer tussen geel en groen. Nu gooit Wouter Van Besien, in 2018 de kopman van Groen in Antwerpen, ook nog wat details over gesprekken tussen hem en Bart De Wever (N-VA) op tafel. Toen zaten N-VA en Groen samen om te kijken of ze in Antwerpen een stadsbestuur konden vormen. Bood De Wever daar een voorakkoord aan, zoals Van Besien beweert? N-VA zegt dat net het omgekeerde gebeurde. 

“Bart De Wever heeft, toen hij Antwerps formateur was, aan Groen voorstellen gedaan om samen meerderheden te vormen, zowel op stadsniveau als in Vlaanderen, maar wij voerden de gesprekken inhoudelijk. En er was dus geen ruimte bij N-VA om een samenwerking in Antwerpen mogelijk te maken.” Dat zegt Wouter Van Besien in de Gazet van Antwerpen.

Een opvallende uitspraak van de Antwerpse lijstduwer, die in 2018 nog de kandidaat-burgemeester was van Groen in Antwerpen. Van Besien ging na 18 oktober, toen Groen de gemeenteraadsverkiezingen won, maar ook N-VA bijzonder goed stand hield en De Wever zelf de ‘formateur’ werd van die Antwerpse onderhandelingen, onderhandelen op het stadhuis.

Nu ja, onderhandelen. Eerder eens aftastend praten om te zien of er een echt gesprek mogelijk was. Ver raakten ze nooit echt: de gesprekken sprongen af op wederzijds wantrouwen en gebrek aan menselijke ‘klik’. Uiteindelijk ging De Wever in zee met Open Vld, en verrassend ook met de sp.a om een Antwerps stadsbestuur op de been te brengen.

Dat leidde de afgelopen maanden al tot veel speculatie in de Wetstraat. Bij CD&V stelde men openlijk dat N-VA, sp.a en Open Vld als ‘Bourgondische coalitie’ al een voorakkoord hebben. Want die coalitie, die in Antwerpen gelukt was, zou zichzelf ook al voor het Vlaamse niveau aan elkaar geklonken hebben. Ook premier Charles Michel (MR) haalde uit naar ‘nationalisten’ en ‘socialisten’ die elkaar gevonden hadden, wat volgens hem “een gevaarlijke cocktail oplevert”.

Het Bourgondisch complot

Van Besien wakkert dat gerucht nu opnieuw aan, door te stellen dat N-VA alvast aan Groen ook een voorakkoord aanbood. Ook de partijtop van Groen heeft al regelmatig in de wandelgangen dergelijke hints gedaan: dat De Wever met hen wel wilde in 2018, maar meteen ook een deal wilde doen voor 2019. Het is koren op de molen van diegenen die nu een ‘Bourgondisch complot’ zien: want als De Wever zo’n deal aanbood aan Meyrem Almaci (Groen) en co, waarom dan niet aan John Crombez (sp.a) en co?

Bij N-VA zeggen ze “de spin van Almaci al eerder te hebben gehoord”. Maar daar is te horen dat van een voorakkoord, of een aanbod tot een voorakkoord, geen sprake is. Eerder het omgekeerde is waar, volgens N-VA: er werd Groen duidelijk gemaakt dat een clash in Antwerpen na de verkiezingen onvermijdelijk ook een clash in 2019 zou betekenen. De Wever was daarover in Humo zelf duidelijk: “De dag na de gemeenteraadsverkiezingen kwam Wouter Van Besien naar hier in het gezelschap van twee gemeenteraadsleden. Met zo’n delegatie wek je niet de indruk dat je komt om zaken te doen, eerder om mij bezig te houden. Als het ernstig was, had hij Meyrem Almaci meegebracht. Denkt u echt dat ik tegenover zo’n delegatie ga marchanderen over de Vlaamse regering? Staat hier ‘loser‘ op mijn voorhoofd?”

De Wever verduidelijkt ook nog wat hij wel gezegd heeft: “We spreken over Antwerpen, maar als het niks wordt, zullen we ook over zes maanden niet met elkaar praten.” Overigens hebben ondertussen zowel De Wever als John Crombez, de sp.a-voorzitter, als Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten ontkend dat van een Bourgondische coalitie sprake is. Crombez onderhandelde overigens ook niet mee in Antwerpen, dat deed De Wever met Jinnih Beels en Tom Meeuws, die vandaag schepen zijn in de Antwerpse coalitie.

VRT

Gesponsorde artikelen