Groen en Unizo lanceren nieuwe aanval op Turteltaks: “KMO’s moeten 1.300 euro extra ophoesten door deze onrechtvaardige heffing”

Groen en Unizo lanceren nieuwe aanval op Turteltaks: “KMO’s moeten 1.300 euro extra ophoesten door deze onrechtvaardige heffing”

Groen wil zichzelf lanceren als “de KMO-partij”. En ze lijken die claim meteen geloofwaardig te kunnen maken. Samen met middenstandsorganisatie Unizo lanceren ze een frontale aanval op de Turteltaks, de heffing die Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) invoerde. Die zou KMO’s liefst 1.300 euro extra gaan kosten.

“Schandalig”, zo noemt Groen-voorzitter Meyrem Almaci de Turteltaks voor KMO’s. Vanochtend op Radio 1 haalde ze keihard uit naar de Open Vld-minister. “Deze taks zit op een totaal oneerlijke manier ineen. Turtelboom had zeker een veel forsere inspanning van de distributeurs kunnen vragen, of vanuit de algemene middelen een inspanning kunnen doen. Dit is een onevenredig zware inspanningen van KMO’s en gezinnen, om het tekort te betalen”, zo zegt Almaci.

Vanaf 1 maart gaat de ‘heffing voor definanciering van het energiefonds’ in, zo heet de Turteltaks officieel. Bedoeling van de taks is de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten weg te werken. Annemie Turtelboom gaf zelf de naam niet, maar adopteerde ze wel, door het een ‘geuzennaam’ te noemen. Communicatief misschien niet de beste zet.

Van 3 euro naar 1.300 euro

Want eerder bleek al dat een gemiddeld gezin 100 euro extra zal moeten betalen aan belasting, en appartementsbewoners nog een pak meer. En nu komt dus voor KMO’s een nog veel lastigere boodschap. Volgens een rapport van de VREG, de Vlaamse regulator, stijgt de bijdrage voor kleine en middelgrote ondernemingen “van 3 euro per jaar naar 1.300 euro per jaar”, zo citeert De Morgen.

“Die bedragen moeten tot 70 à 80 procent lager”, zo vindt Almaci. “Dat men die Turteltaks onmiddel intrekt. Er is kritiek van de Raad van State, maar het is gewoon heel simpel: deze taks is niet solidair en niet evenredig.”

Dit weekend profileerde Groen zich als “de KMO-partij”, en die claim onderbouwen ze nu meteen met een sterk dossier. Want Unizo, de belangenorganisatie voor KMO’s, schaart zich achter de kritiek van Groen. “Verwerpelijk”, zeggen ze over de taks. Want naast de stijgingen in de elektriciteitsprijs, en een doorrekening van de vennootschapsbelasting, komt er dus nog die Turteltaks bij. Dat is echt een smak geld voor veel KMO’s.

KMO’s betalen meer dan multinationals

Sanderijn Vanleenhove van Unizo is snoeihard in De Morgen: “Door de heffing moeten KMO’s binnenkort meer betalen dan multinationals. Dat kan niet de bedoeling zijn. Zeker niet als je weet dat ze zorgen voor 70 procent van de tewerkstelling in Vlaanderen. Dit is alweer een dikke streep door hun budgettaire rekening.”

Voorlopig blijft Turtelboom vasthouden aan haar taks. Ze wijst de vinger naar de vorige coalitie, waar de socialisten het energiebeleid uittekenden. Dat “falende gratisbeleid en de oversubsidiëring” moesten worden opgeruimd. Het gaat om een schuld van 9,2 miljard. Maar vraag is of zo’n zware klap voor de KMO’s houdbaar is. Want dat doet de liberalen opnieuw pijn in hun core business: het is erg genoeg dat een liberaal boegbeeld een taks heeft die naar zich genoemd is, KMO’s zo over de pijnbank leggen, dat krijgt gegarandeerd nog een staartje.

Gesponsorde artikelen