Groen-filmpje met drone gaat viraal: dit bos moet sneuvelen voor een villa met tuin

Een villa met een tuin van 3.000 vierkante meter: da’s waar een deel van het Kluisbos in de Vlaamse Ardennen voor zou moeten sneuvelen. Tot groot protest van onder meer de gemeente, buurtbewoners en politieke partij Groen, dat een drone boven het bos liet vliegen.

Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) wil het stuk grond in Kluisbergen niet verkaveld zien. “Wij roepen de minister op om het Kluisbos te beschermen en te kijken naar andere bossen, waar nog oude verkavelingen op berusten”, zei Meuleman in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Ondanks verzet van de gemeente en buurtbewoners willen de grondeigenaars doorgaan met hun plannen. Ze beroepen zich op een verkavelingsvergunning van 53 jaar geleden om bouwgrond te maken van hun stuk bos. Maar dat weigerde het gemeentebestuur op basis van een negatief advies van het Agentschap voor Natuur en Bos en de provinciale administratie. De Oost-Vlaamse deputatie kan zich wel vinden in de bouwplannen van de eigenaars wel en kende dan ook de gevraagde vergunning toe.

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) belooft nu in te grijpen. “Ik wil het Kluisbos niet zien verdwijnen”, zegt ze aan De Morgen. Ze wil met iedereen rond de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen. Elisabeth Meuleman (Groen) is hoopvol na de woorden van de minister. Al hoopt ze dat er ook maatregelen komen die vermijden dat hetzelfde zou gebeuren in andere natuurgebieden.

Het Kluisbos is sinds 1977 beschermd natuurgebied in de Vlaamse Ardennen. Sindsdien moest het al meermaals terrein prijsgeven aan riante villa’s. Beschermd gebied, dus heel waardevol. Bossen blijven kappen is dan ook geen duurzame optie voor de toekomst.

Check de video van Groen, dat met een drone boven het Polderbos vloog.

Meer
Lees meer...