Groen houdt Next-congres in Mechelen: nu al recordopkomst

Groen houdt Next-congres in Mechelen: nu al recordopkomst
groen

Volgende zaterdag houdt Groen opnieuw z’n toekomstcongres Next in Mechelen. Een mooie line-up van sprekers, met onder meer Dirk De Wachter, de Nederlandse groene wonderboy Jesse Klaver, historicus Geert Mak en voetbalster Imke Courtois, beloofd veel volk. “We breken nu al alle records qua inschrijvingen”, zegt Groen. 

“Moeten vrouwen evenveel verdienen als mannen, in het voetbal?” Die stelling en nog veel meer, daarover komt Imke Courtois spreken bij Groen, nu zaterdag in Mechelen. Tot vorige zomer was Courtois één van de Red Flames, het nationale vrouwenvoetbalteam van België. Courtois heeft een voetbalcarrière van liefst 21 jaar achter de rug, en is nu natuurlijk vooral bekend als commentator van… het mannenvoetbal. Maar ze gaat bij Groen dus uitgebreid in debat, met onder meer Trudo De Jonghe, sporteconoom, over equal pay in het voetbal.

Met een open blik naar de maatschappij kijken

Next is het ‘toekomstcongres’ van Groen, niet toevallig in Mechelen in de Lamot. Want Mechelen is de thuishaven van Kristof Calvo, fractieleider van Groen, die een beetje de bezieler van het festival is. Het is een andere manier van als partij samenkomen, waar vooral met heel open blik naar de maatschappij gekeken wordt.

Zo is bijvoorbeeld ook Dirk De Wachter te gast, de bekende psychiater en hoogleraar. Hij komt een pleidooi houden voor meer ‘gewonigheid’, voor meer zorgen voor elkaar, voor meer tijd en ruimte om tot rust te komen.Want De Wachter vindt onze maatschappij, “met haar doorgedreven individualisering en prestatiedrang, collectief ziek”.

Jesse Klaver, de groene rockster

Maar uiteraard blijft het ook best wel politiek. De meest opvallende gast is misschien dus nog wel Jesse Klaver, de leider van de Nederlandse groenen en een man met rockster-allure. Tijdens de Nederlandse verkiezingen gooide hij hoge ogen. En daarna werd hij even wereldberoemd omdat hij tijdens de regeringsonderhandelingen niet op vrijdag wilde onderhandelen zodat hij meer tijd kon doorbrengen met zijn kinderen. Die ‘papadag’ leverde geen regeringsdeelname op, maar het statement was wel gemaakt.

De hele lijst van deelnemers vindt u hier. Daarbij ook interessante sprekers zoals Fredo De Smet, die over technologie en cultuur komt praten, of Heleen Debruyne, die zich aan een politiek congres waagt.

Gesponsorde artikelen