Groen licht voor Summerfestival en Laundry Day

Groen licht voor Summerfestival en Laundry Day

Het was eventjes spannend, maar nu is het officieel: de Antwerpse festivals Summerfestival en Laundry Day mogen verhuizen naar Linkeroever én hebben groen licht gekregen. De provincieraad van Antwerpen heeft het beroep dat een actiegroep uit de buurt had ingediend naar de prullenmand verwezen. De enige die nu nog roet in het eten kan gooien, is de Raad van State die nog uitspraak moet doen over de geluidshinder voor de buurtbewoners.

Even recapituleren

Vorig jaar sloot Docking Station, de organisator van beide festivals, een akkoord met het Antwerpse stadsbestuur over de verhuis van beide festivals naar de Antwerpse Linkeroever.Vorige jaren vonden beide festivals nog plaats op het Nieuw Zuid, aan de overkant van de Schelde, maar daar wordt nu gewerkt aan een nieuwe wijk met woningen en kantoren.

Het was actiegroep Red De Middenvijver die de toekomst van de twee festivals er even onzeker deed uitzien. De groep, bestaande uit een twaalftal buurtbewoners, maar met de steun van enkele honderden sympathisanten uit de buurt, tekende enkele maanden geleden beroep aan tegen de verleende stedenbouwkundige vergunning voor de festivals van organisator Docking Station.

Vrijdag zag het er nog heel slecht uit voor de beide festivals, want toen gaf de auditeur van de Raad van State nog een negatief advies. De door de stad afgeleverde milieuvergunning zou volgens de Raad van State te weinig garanties bieden over het beperken van de geluidsoverlast voor de buurt. De uitspraak laat nog enkele dagen op zich wachten, maar Antwerps schepen voor Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) zei eerder al in verschillende media zich voorlopig nog niet veel zorgen te maken.

Beroep verworpen

Eén slag is nu alvast gewonnen voor Docking Station, want het beroep dat de buurtbewoners van actiegroep Red De Middenvijver – het terrein waar de festivals zullen plaatsvinden – hadden ingediend, is nu verworpen door de Antwerpse provincieraad.

In een persbericht laat Docking Station weten zeer verheugd te zijn met deze beslissing, maar zeggen ze ook nog, “we hadden er alle vertrouwen in.”

“Bij de aanvraag zijn alle verplichte studies uitgevoerd en hebben alle instanties, zoals het agentschap Natuur & Bos, na grondig onderzoek de nodige positieve adviezen verleend”, zo klinkt het nog. “We hebben de voorbije 17 jaar op Rechteroever bewezen dat we beide festivals succesvol kunnen organiseren met respect voor buurt en omgeving en dat zal nu niet anders zijn. De deur staat weer open voor succesvolle edities.”

Meer dan 130.000 bezoekers

Summerfestival lokte vorig jaar 68.500 bezoekers over twee dagen. Op Laundry Day kwamen 65.000 danceliefhebbers af.

De voorverkoop voor beide festivals is al gestart. Voor Summerfestival zijn al meer dan 30.000 tickets de deur uit. Summerfestival vindt plaats op 4 en 5 juli. Daar staan ondermeer Hardwell, Yellow Claw en Lost Frequencies op de affiche.

Voor Laundry Day is het nog wachten tot 5 september. Wiens bezoek we daar mogen verwachten, is nog even afwachten.

Gesponsorde artikelen