Groen scoort bijzonder sterk in peiling Antwerpse verkiezingen, dus waarom zouden ze nog in kartel gaan?

Groen scoort bijzonder sterk in peiling Antwerpse verkiezingen, dus waarom zouden ze nog in kartel gaan?

Als de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen nu zouden plaatsvinden, dan zou burgemeester Bart De Wever (N-VA) vooral concurrentie van Groen moeten vrezen. Uit een peiling van Gazet Van Antwerpen blijkt dat de groenen momenteel drie keer beter scoren dan in 2012. Meer zelfs, ze liggen bijna nek-aan-nek met N-VA. Nog een opvallende conclusie: ze scoren eigenlijk beter alleen dan in een kartel met sp.a. Dus waarom zouden ze nog met dat kartel naar de stembus gaan?

Volgend jaar zijn het verkiezingen en de slag om Antwerpen zal weer kunnen tellen. Zeker als we deze peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Gazet Van Antwerpen mogen geloven. De belangrijkste conclusie is dat Groen één van de grootste partijen wordt als de groenen apart naar de verkiezingen zouden gaan. In dat geval zou de schade bij meerderheidspartij N-VA het grootst zijn. Van hun 37,7 procent van vijf jaar geleden zou dan nog 26,1 procent overblijven. Een verlies van 11,6 procent dus. Groen zelf wint 16,3 procent en komt op 24,2 procent uit. En zo zou N-VA maar nipt de grootste blijven.

Kartel lijkt dood

Stel dat Groen en sp.a met één lijst naar de kiezer gaan, dan zou N-VA minder stemmen verliezen. In dat geval komt de partij van Bart De Wever uit op 29,5 procent. Het kartel van Groen en sp.a haalt dan 30,6 procent. Zonder dat kartel zou sp.a slechts 13,6 procent halen, veel minder dus dan Groen.

De andere partijen zouden zonder het kartel uitkomen op 10,2 procent voor CD&V, 6,4 procent voor Open Vld, 8,7 procent voor Vlaams Belang en 8,2 procent voor PVDA+.

Met een kartel zou ook CD&V verder achteruitgaan, terwijl Open Vld en PVDA+ licht winnen. Maar dat kartel lijkt na deze peiling dus eerder dood en begraven. Groen scoort bovendien overal goed, ook in Turnhout.

De Wever blijft populair

Wat de populariteit van Bart De Wever als burgemeester betreft, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Liefst 40 procent wil hem ook voor de volgende termijn als burgemeester van Antwerpen. Daarentegen haalt z’n uitdager Kris Peeters (CD&V) slechts 15 procent. In Mechelen staat Bart Somers (Open Vld) er intussen nog beter voor dan in 2012, met een stadslijst waar Groen eveneens deel van uitmaakt.

Gesponsorde artikelen